Skocz do zawartości

E39 530D Niedogrzewa się poniżej 20 stopni w trasie

Pioczes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja E39 530D automat nie dogrzewa się w trasie kiedy występuje temperatura poniżej 20 stopni. Temperatura wtedy waha się między 65-75 stopni na komputerze. Ostatnio wymieniałem termostat egr, po wyjęciu można było dmuchać w niego i przepuszczał całe powietrze. Nowy termostat oczywiście behr z oszlifowanym obok logiem bmw. To nie załatwiło sprawy. Może jedynie szybciej się nagrzewa. Zastanawiam się nad chłodniczką ASB, widziałem kilka tematów w internecie że to ona może powodować problem. Nie chcę wykonywać napraw w ciemno, więc może rozsadniejszym krokiem będzie wymiana najpierw dużego termostatu?

• Zasłużeni forumowicze
...może rozsadniejszym krokiem będzie wymiana najpierw dużego termostatu?

Raczej pierwszy krok, który bym wykonał.

pzdr

yaz

Jest temat odnośnie tej chłodniczki na forum. Ludzie montowali dodatkowy termostat przy chłodnicy, bo po wymianie termostatu auto dalej się nie dogrzewało przez uszkodzoną ASB. Teraz moje pytanie, główny nowy termostat BEHR będzie dobrym rozwiązaniem? ORI sporo kosztuje :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Ludzie montowali dodatkowy termostat przy chłodnicy, bo po wymianie termostatu auto dalej się nie dogrzewało przez uszkodzoną ASB.

Dalej nie pojmuję jaki to ma związek. ASB w E39 ma osobną chłodnicę olejową (kilka zwojów metalowej rury) co w ogóle nie ma powiązania z obiegiem chłodzenia silnika. Chyba, że masz na myśli chłodniczkę EGR...

Teraz moje pytanie, główny nowy termostat BEHR będzie dobrym rozwiązaniem? ORI sporo kosztuje :twisted:

Ja takowy założyłem, aczkolwiek mam wrażenie, że się długo nagrzewa w zimie, mimo to trzyma odpowiednią temperaturę sprawdzając w teście w zegarach. Może dlatego, że ten BEHR robiony jest w Hiszpanii, a tam trochę cieplej mają :D

Poszukajcie panowie na diagramie czy przypadkiem przy chłodnicy nie ma dodatkowego termostatu, w e53 jest i to on może być źródłem niedogrzania w chłodniejsze dni

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif