Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

podczas jazdy na autostradzie silnik przeszedł w tryb awaryjny. Wyskoczyła kontrolka engine fault reduce power. Niestety już nie chciał odpalić, przyjechała laweta, zabrała go. Teraz samochód odpala, kręci dłużej, ale odpali. Po dodaniu gazu, a przynajmniej większej ilości, samochód gaśnie. Mogę nim przejechać parę metrów, ale zawsze przejdzie w tryb awaryjny. Wymieniłem filtr paliwa, myślałem, że się zapchał, ale to nie to. Samóchod odpala, ale nie da się jechać. Czy to możliwe, że to wtryski? Wygląda tak jakby nie dostawał paliwa do silnika. Błąd z komputera wyszedł 4b90. Ktoś miał podobny problem?

Opublikowano

Witaj,

Mam ten sam silnik w e61. Miałem to samo. Najpierw wyczyściłem EGR. Był brudny, fakt. Ale po zamontowaniu dalej to samo. Jest to eletroniczny zawór więc kupiłem nowy, zamontowałem i problem jak ręką odjął.

Wcześniej jeszcze byłem na warsztacie i z komputera próbowali go rozruszać. Pomogło na chwile.

Wymieniłem na SKF za 400zł. Wymiana banalnie prosta.

Nie pamiętam tylko kodu błędu, który pokazywał związek z EGR-em.

Opublikowano
Mechanik wymienił 4 wtryski, w celu sprawdzenia. Samochód odpala od strzała, ale przy dodaniu gazu wciąż wyskakuje błąd. Silnik przechodzi w tryb awaryjny. Gada, że I tak wtryski do wymiany, macie jakiegoś polecane mechanika we Wrocławiu?
Opublikowano

Problem rozwiązałem, pompa wtryskowa zatarta, więc czeka mnie wymiana pompy, wtrysków, oczyszczenie układu paliwowego, oczyszczenie baku, i jeszcze oczywiście wymiana filtra paliwa. W pompie było sporo opiłków.

Dziękuję tym którzy się wypowiedzieli.

• 2 tygodnie później...