Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjent: E82 '13 bez navi/idrive usa. Kupiony w Polsce, od osoby która go sprowadziła i ogarnęła po stłuczce: światła EU, wszystko działa poza dwoma drobiazgami: tempomat wyświetla prędkość w milach i radio skacze co 0.2Mhz.

Przeczytałem wątek https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=343942 oraz podobny na bmwcoding. Mam kabel dcan i ncsexpert. Byłem w stanie zakodować różne funkcje w CAS, składanie lusterek, domykanie szyb itp, ale z wyświetlaczem tempomatu nie mogę sobie poradzić. Czgo próbowałem:

1) Ustawiłem xx_v_einheit na 00, i xx_setz_v_max na 01 (w v_einheit, był już teoretycznie ustawiony na kmh)

2) dodałem do VO opcje $838 (zegary kanadyjskie) i $548 (wyświetlacz w kmh), po zrobieniu FA_WRITE do CAS i NFRM, po kolejnych odpaleniach ncs widzę te opcje zapamiętane w VO

3) po powyższym przekodowałem DSC i KOMBI pustymi plikami FSW_PSW.MAN - zresetowało mi to ustawienie setz_v_max, musiałem też ustawić od nowa godzinę, format godziny i język (ale to już w menu radia)

Czego jeszcze mogę spróbować? Czy po dodaniu opcji VO, powinienem przekodowaćpustym manem jeszcze jakiś moduł oprócz DSC i KOMBI?

Tempomat działa poprawnie, tylko przy załączeniu, zmianie prędkości wyświetla na środku pomiędzy zegarami prędkość w mph, zamiast kmh.

Bonusowe pytanie: Czego mogę spróbować, żeby poprawić to radio? Internet każe zmieniać RADIO_COUNTRY i FM_DEEMPHESIS w modułach od idrive ale nie mam tych modułów. Jedyny wyglądający na radio to 2URAD, ale nie mogę go ani przeczytać, ani kodować pustym manem (coapi-2020: "SG antwortet nicht IFH-0009: SG nicht angeschlossen oder meldet sich nicht RAD2"). Radio działa, działa telefon przez bluetooth - tylko nie łapie stacji z parzystymi 0.2Mhz)

Będę wdzięczny za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do kodowania radia potrzebujesz ICOM. Po zwykłym kablu nie chce to współpracować

Licznik masz zmieniony na EU czy tylko tarczki?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, problem radia niespodziewanie rozwiązałem dziś bez kabla:

W moim radiu (professional) po włączeniu i przytrzymaniu "m" (przycisk pod pokrętłem głośności) wchodzi się do "sekretnego menu" gdzie mogłem sobie przełączyć po prostu kraj na "ECE" i odbiera mi już wszystkie częstotliwości.

Co do zegarów to nie wiem. Podejrzewam że mam oryginalne us zegary (duże mile + mniejszymi cyframi kilometry), myślę że gdyby mój sprzedawca handlarz bawił się w zmianę zegarów to by wstawił europejskie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, problem radia niespodziewanie rozwiązałem dziś bez kabla:

W moim radiu (professional) po włączeniu i przytrzymaniu "m" (przycisk pod pokrętłem głośności) wchodzi się do "sekretnego menu" gdzie mogłem sobie przełączyć po prostu kraj na "ECE" i odbiera mi już wszystkie częstotliwości.

Co do zegarów to nie wiem. Podejrzewam że mam oryginalne us zegary (duże mile + mniejszymi cyframi kilometry), myślę że gdyby mój sprzedawca handlarz bawił się w zmianę zegarów to by wstawił europejskie.

W E60 wskazanie było w liczniku(kwestia programu, a nie kodowania). Najprostsze wyjście to zmiana licznika na europejski

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokladnie. Info kmh/mph siedzi we flash. Zadne kodowania nic nie pomoga. Nalezy zmienic licznik.