Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dzisiaj wyciągłem lewą półoś żeby doklepać lepiej bo mi troszkę smar wyrzucało, i przy okazji przymierzyłem tą półoś grubszą z rurki i z małą główką od strony dyfra. Pasuje idealnie na 100 procent w zwrotnicę tylko w dyfrze by trza było zmienić te piasty na mniejsze.
Opublikowano

od razu mogłeś sprawdzić jak wyjąłeś półoś czy ma luz pomiedzy wysunięciem na tej co w aucie miałeś :roll:

Nie wiem czy tak można wyciągać półoś z piasty? nie stanie się nic łożysku jak raz skręcasz jedziesz potem odkręcasz znów wyciągnąć to i tak w koło?

Opublikowano
A co ma się stać , to nie maluch .Za każdą wymianą półosi musiałbyś łożysko wymieniać.Zaraz sprawdzę czy ma luz .

okej sprawdz czy ma takie klikanie jak było na poprzednich stronach tematu pomiędzy wsunięciem a wysunięciem ta półoś co w aucie była u Ciebie na niej cisza :D bo ciekawi mnie

Opublikowano

hmm a ten luz pomiędzy co mówiłeś,że też masz na którejś tam pólosi? to na tych w aucie nie masz tego ?

mi kolego chodziło o luz pomiędzy.Bo u mnie też po wysunięciu i wsunieciu nie ma luzu.. ale pomiędzy wysunięciem jest luz bo czuć

Opublikowano
Tego pomiędzy niema , jest ale na tych co szykuje na zapas i dlatego się wstrzymam .Poszukam gdzieś kielichów mniejszych do dyfra ,wtedy ewentualnie będzie można lepsze i młodsze półosie założyć.
Opublikowano
hmm to jeszcze zastanawia mnie kwestia jeśli do swoich dałes pierścienie inne do tych w aucie i jest ok to do tych co miałeś na zapas składać też musiały wlecieć inne pierścienie i mimo to są luzy..
Opublikowano
jutro przyjdzie mi półoś lobro nowa prawy tył :roll: a za 1.5tyg już poczekam bo auta to nie znać pod wiatą całe w pyle kurzu bo prawie 1.5mc na kobyłkach :roll: to kupię i lewą z lobro półoś :roll: chodz w tej samej cenie można mieć spidana lewą i nie wiem czy założyć jedną spidana i jedną lobro czy już dwie lobro :roll: denerwuje mnie to cudowanie z tymi półósiami.To ma być założone do nowych piast dokręcone i nie ruszane :roll:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zmieniłem jedną półoś spidana a druga została chwilowo stara i stuka dalej :roll: przy cofaniu i ruszaniu do przodu jest ŁUP które idzie jak by z tyłu z prawej strony ale tam nowa półoś już jest więc wątpie,ze to będzie lewa skoro nic się nie poprawiło.. :roll:
Opublikowano

Panowie bo to tak jak wrzucam wsteczny lub 1 jest cisza ale gdy wrzucam np wsteczny i puszczam sprzęgło to z tyłu jest uderzenie.. to samo przy ruszeniu do przodu wbijam 1 cisza puszczam sprzęgło i uderzenie.Podczas jazdy i zmiany biegów nie ma żadnych uderzeń wibracji itp

co to może Panowie być?

Opublikowano
Może ci po odkręceniu półosi łożyska wyją. Wydają wtedy taki dźwięk jak napisałeś czyli uuuuuu. Auto na lewarek i zakręć kołem mocno i posłuchaj.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Panowie bo nie wiedziałem gdzie spytać w jakim temacie to założyłem w tym dziale

Sprawa ma się tak będę wymieniał drugą półoś jedna wsadzona spidan druga lobro będzie pierwsza ok weszła bo mam wciągacz do półosi a po drugiej stronie lewej wsadziłem starą.Teraz na dniach będę zmieniał.Mam juz wszystko ustawione ręczny nowe tarcze łożyska tylne itp i nie chciałbym demontować tylnej tarczy tylko po to by zaprzeć się ściągaczem trójramiennym o piastę by wypchać półoś a potem bawić się w regulację ręcznego,czyszczenie piasty znowu pomiar i takie tam

dlatego chciałem to zrobić tak kupić taki dystans:

https://allegro.pl/oferta/dystans-dystanse-flansza-do-kol-bmw-10mm-5x120-7579080558

przełożyć przez niego śruby koła które przykręcę do tarczy hamulcowej i teraz ściągacz zapieram o ten dystans i wypycham półoś.. tylko,ze dystanse są aluminiowe z tego co widzę i czy taki dystans o grubości 10mm (bo grubszy to musiałbym śruby dłuższe kupić) nie wygnie się przy wyciąganiu półosi? półoś weszła ciasno w nową oe piastę bmw (potrzebny był wciągacz z alledrogo).Ewentualnie myślałem w starej tarczy hamulcowej uciąć tak jak tutaj:

e1ccc4956dabe40f6b08a5e3599e3a52.jpg

kwestia tylko czy dystans aluminiowy czy duraaluminiowy jakoś tak nie wykrzywi się :)

Opublikowano
Kolego a co to za problem ręczny wyregulować, to co piszesz to dziwne jest wciągacze .Ja bynajmniej już kilka razy półosie wyciągałem i nie było żadnego problemu.