Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

potrzebuję Waszej pomocy - wydaje mi się, że przeszukałem wszystko co się da, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, wiec w Was ostatnia nadzieja. Kupiłem niedawno E46 i chciałem sparować sobie telefon - postąpiłem zgodnie z instrukcją znalezioną w Internecie i udało mi się na telefonie wyszukać "BMW". No i dochodzimy do sedna problemu, żeby nawiązać połączenie trzeba mieć kod. Niestety przejrzałem wszystkie dokumenty jakie dostałem z samochodem i nie mogę go znaleźć. Wyczytałem, że można odczytać go bezpośrednio z modułu bluetooth; dokopałem się do niego po lewej stronie bagażnika, ale nie widze na nim żadnego kodu, może nie szukam go tam gdzie powinienem?

W2OCrh.jpg

Opublikowano
To nie jest moduł bluetooth. Moduł powinien znajdować się w bagażniku po lewej stronie. Poszukaj zdjęć modułu ULF lub TCU w google to szybko znajdziesz. Kod modułu ULF można odczytać programem inpa. Nowe telefony nie utrzymują połączenia z tym modułem.
Opublikowano
Dziękuje Ci za pomoc, faktycznie znalazłem ten moduł obok, na nim jest naklejka z kodem. Niestety tak jak napisałeś połączenie zostaje nawiązane i od razu jest zrywane... jak można rozwiązać ten problem? Da się jakoś wymienić ten moduł na taki, który będzie działał?
Opublikowano
Można szukać 13 generacji modułu ULF lub wymienić ULF na TCU. Ten ostatni działa w wersji IBUS. Poszukaj na aukcjach. Nalepka zawierająca ten napis nadaje się do E46. Ja mam taki z dopiskiem Everest i musiałem użyć programu BMW scaner 1.4 do wymuszenia parowania ze zwykłym telefonem czyli niepochodzących od BMW.
Opublikowano

Rozumiem, dziękuję Ci bardzo za pomoc! Szukając modułu BT znalazłem w ogóle jeszcze jeden kabel - czy możecie mi przy okazji podpowiedzieć do czego on służy?

no5v9O.jpg

CjsKU6.jpg

T4Nbwt.jpg

hpd5yC.jpg

Opublikowano
Ta pierwsza wtyczka to prawdopodobnie zasilanie ejectboxa, czyli telefonu pod podłokietnikiem. Ta druga to antena bluetooth lub antena telefonu. Masz płetwę na dachu?