Skocz do zawartości

Dynamic Xenon , Zakłócenia- znalezione, skrzynia basowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Kupiłem X5 z 2006 roku - wersja Maritime. Mam dwie usterki z którymi auto świadomie kupiłem ,ale nie dają mi one żyć ;)

Pierwsza to zakłócenia które narastają wraz ze wzrostem prędkości obrotowej. Nawet jak radio jest wyłączone. Dźwięk to typowe elektroniczne zakłócenie. W aucie nie ma żadnych ładowarek, diodek chińskich itp. Zamontowany jest przewód AUX po wyjęciu którego ten problem nie ustępował. Zauważyłem że przy regulacji radia słuchać cicho jakby przeskakiwanie tych cyferek które przeskakują podczas strojenia. Czyżby jednostka centralna radia była winna?

Druga sprawa to Dynamic Xenon - nie mam żadnych błędów ale nie poziomują się reflektory podczas uruchamiania i nie skręcają. Kostki na wahaczach wyglądają na oryginalne. Podejrzewam że walnięty jest ten moduł świateł. Widziałem w historii ASO że był wymieniany w 2013 roku.

Auto nie ma żadnych dodatków oprócz haka dokładanego z modułem niemieckim haka i nie ma zmieniarki CD- ktoś wyjął.

Z góry dzięki :)

Edytowane przez PAWEL_
Opublikowano

na pierwsze pytanie odpowiedź to wzmacniacz,lubi padać i jego naprawa nie fachowa skutkuje tym o czym piszesz,lub sam przewód aux który musiał być dorobiony przy naprawie wzmacniacza

co to drugiego pytania musisz zrobić test ale kompem tylko od bmw

Opublikowano

AUX jest chyba oryginalny ale po odpięciu go nadal są zakłócenia.

Co do Xenona to np. ISTA nie pokazuje błędu a INPA mam po niemiecku a niestety nie znam. Pod Boschem też brak błędów od xenonu. Na komputerze pokazuje tylko brak zmieniarki, 2 spalone świece żarowe i tyle.

Opublikowano

u mnie kabel aux był dokładany przy okazji naprawy wzmacniacza,pierwsza naprawa spalonych końcówek mocy też powodowała zakłócenia dopiero po odesłaniu do poprawki problem ustąpił

jak robiłem kalibrację czujnika kąta skrętu to udało się to zrobić inpa

ja w swojej byłej e60 też miałem Dynamic Xenon i pamiętam że trzeba było ustawić pokrętło od świateł w odpowiedniej pozycji żeby to działało

Opublikowano

Jeśli chodzi o poziomowanie to u mnie też po zapłonie się nie poziomują, ale wszystko działa jak należy, ten model tak chyba ma. Tez ma Dynamic Xenon, działa on tylko w pozycji A, na postoju skręcają się tylko w prawo, a w obie strony tylko podczas jazdy. To chyba wszystko w tym temacie :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

czesc

tak jak pawex79 powiedzial xenony dynamiczne dzialaja tylko na ustawieniu swiatel na tryb automatyczny, jak bedziesz mial przelaczone na mijania to nie beda dzialac, nie wiem dlaczego tak se niemcy wymyslili no ale niestety tak jest, co do zaklocen to nie mam pojecia

Opublikowano
a i jeszcze dodam ze to poziomowanie na rownej drodze czasem nie wystepuje po wlaczeniu swiatel (poziomuja sie i w trybie mijania i w trybie automatycznym czyli na mijania tez musza sie poziomowac) w wiekszosci ustawien pochylu samochodu powinno dzialac
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi ale u mnie i tak coś jest nie tak moim zdaniem. Nie skręca w prawo na postoju w pozycji auto i podczas uruchamiania drogowych nie otwiera się przesłona tylko odpalają się drogowe na żarówce.
Opublikowano

Nie wiedziałem, za to spotkałem się z rozwiązaniem typu bixenon + H7.

Rozumiem że opcja S524 Adaptive Headlights to poprostu asystent świateł drogowych.

Opublikowano

czyli masz swiatla adaptacyjne czyli powinny skrecac i doswietlac w pozycji automatycznej

problemy jakie masz moga ale nie musza wystapic jesli wczesniej ktos wgral oprogramowanie do swiatel DLR czyli do jazdy dziennej wtedy moze byc zaklocenie w pracy swiatel i mojania i automatycznych i drogowych

Opublikowano
DRL nie mam, ale wsadzone są diody w ringi. Usuwałem je myśląc że to może jest przyczyną zakłóceń. Po odłączeniu ringów jako postojowe świeciły kierunkowskazy jak w wersji USA jeśli to może być jakiś trop? Czy tak jest w standardzie?
Opublikowano
Europa. Więc może coś było przeprogramowane. Auto nie miało kolizji więc wykluczam rzeźby w przewodach itp. wszystko jest na miejscu.
Opublikowano

Ktoś kodował światła i pewnie ustawił sobie, DRL z długich i kierunki „amerykańskie”.

Jednak co by nie ustawił to z pewnością nie ma takiej możliwości aby ustawić tak by światła mijania skręcały tylko w prawo a w lewo już nie.

Opublikowano
w bmw tak jest jak spali się postojówka lub ją odłączysz to pali się kierunkowskaz, tak jest w oryginale, tu jest wszystko w porządku
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Żeby nie zakładać nowego tematu. Zauważyłem że podczas zamykania auta nie migają mi kierunkowskazy i nie działa podświetlenie z lusterek pod nogi. Programowanie ktoś jakieś zapewne robił?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
na pierwsze pytanie odpowiedź to wzmacniacz,lubi padać i jego naprawa nie fachowa skutkuje tym o czym piszesz,lub sam przewód aux który musiał być dorobiony przy naprawie wzmacniacza

co to drugiego pytania musisz zrobić test ale kompem tylko od bmw

Wyjąłem jednostkę centralną i nawet po jej odłączeniu sa zakłócenia. Odlaczalem tez dvd, modul antenowy i gps i nie pomogło.

Opublikowano

Jak ktoś będzie miał taki problem to winny był wzmacniacz( na samym dole po lewej w bagazniku). Musze go wymienic albo oddac do regeneracji. Czy polecicie jakąś firmę która wykonuje takie usługi ?

Drugie pytanie: czy ktoś montował we wnece po prawej stronie bagażnika skrzynie aby poprawic niskie tony? Czy rozwiązanie w postaci wyjscia sygnałowego z przejściem na chinch z seryjnego wzmacniacza do tego pod skrzynię+ skrzynia w schowku zdaje egzamin?

http://sklep.basser.pl/pl/konwentery-i-interfejsy/374-acv-30500-22-konwenter-hi-low-rca.html

http://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fit-box/439-bmw-x5-e53-obudowa-subwoofera.html

http://caraudio.basser.pl/pl/bmw/286-bmw-x5-e-53.html