Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

w google maps jest opcja wysłania trasy z google maps do samochodu. Dopisałem do konta google samochód podając jako id dane z connected drive czyli maila. Niestety nie wysyła trasy do auta. Co należy tam wpisać, google jako id ? Mam opcję importu trasy z usb ale nie mam pojęcia jak zapisać trasę z google maps żeby zaimportować ją z usb. Ma ktoś pomysł jak to zrobić ?

W aucie mam NBT prof.

Dzięki za odpowiedzi

Krzysztof
Opublikowano
O ile się nie mylę to nie możesz wysłać trasy tylko sam punkt docelowy. Więc szukasz punkt następnie wyślij na smartfona i tam powinna być opcja wyślij na telefon w auto. Mail z connected Drive jest ID w google maps, czyli to masz prawidłowo ustawione.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok chodziło o pkt docelowy, nie całą trasę. Przy próbie wysłania wywala, że nie może wysłąć :(
Krzysztof
Opublikowano

Z USB raczej już nie skorzystasz.

Była strona BMW ROUTES i tam się definiowało trasę i się albo generowało plik na USB albo wysyłało do auta.

Nie wiedzieć czemu BMW zrezygnowało z tej funkcjonalności.

A była to fajna sprawa dlatego, że definiowałeś tam trasę z punktami pośrednimi i mogłeś je zaimportować.

Ustawianie trasy z punktami pośrednimi poprzez menu pojazdu jest zawsze bardziej upierdliwe.

Generalnie dla mnie osobiście nic nie wnosi wysyłanie samego punktu docelowego do auta, jak nie mogę trasy wysłać. Szybciej tego nie zrobię praktycznie niż w aucie. W aucie też jest wyszukiwarka.

Aha, nie wiem czy wiesz ale poprzez aplikację connecteddrive masz praktycznie to samo co przez google. Wchodzisz w aplikacje, szukasz punktu docelowego, dajesz wyślij do auta i tyle. Aplikacja i tak korzysta z google.

Opublikowano

To nie wiem, przed chwilą sprawdziłem i u mnie działa, mogę wysłać punkt. Używam tego może z raz na rok więc dla mnie nie ma większego znaczenia czy działa czy nie.

Nie ma co porównywać wyszukiwarki w nawigacji w bmw z google maps bo to dwa różne światy, ale pomysł z wyszukiwaniem przez connected drive jest ok.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wszystko wiem, korzystam z aplikacji na telefon connecteddrive. Czasami dostaje kod plus z google maps ( chodzi o to że nie ma konkretnego adresu, ulicy itd ) a w navi auta tego nie jestem w stanie wprowadzić... i tylko dlatego jest mi to potrzebne. Mogę korzystać z google maps w telefonie ale wole navi w bmw.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogę korzystać z google maps w telefonie ale wole navi w bmw.

To jest dziwne :)

Tzn też bym wolał fabryczną navi ale gdyby mapy były aktualne.

• Moderatorzy
Opublikowano
Ja też nie korzystam z map google :) Używam tylko wbudowanej nawi i jak mówił klasyk "zdanżam na czas" ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też nie korzystam z map google :) Używam tylko wbudowanej nawi i jak mówił klasyk "zdanżam na czas" ;)

To nie problem, tylko jeśli tak na 100% słuchać to poprowadzi starą drogą gdzie można by wybrać świeżo utworzoną np. 'S'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Których S nie ma w BMW ?

S5 odcinek Borowno - Tryszczyn

Dalej Żnin Gniezno itp.

S5 od Poznania do Wroclawia - te nowe odcinki

• Moderatorzy
Opublikowano
To zgłoś do map here tak samo jak to się robi z google.
Opublikowano

S5 odcinek Borowno - Tryszczyn

Dalej Żnin Gniezno itp.

.....

Tu akurat nie jeżdżę, więc nie będę się kłócił

ale tutaj ja mam, chociaż fakt w kwietniu 2019 nie miałem

S5 od Poznania do Wroclawia - te nowe odcinki

Z resztą jak nie ma kawałka jakiejś S to moim zdaniem najmniejszy problem. Ale może dla mnie tylko, bo ja dziwny jestem i jak jadę gdzieś dalej to zawsze najpierw popatrzę sobie na mapę zwykła albo GM na dużym monitorze, żeby obczaić całą trasę, mniej więcej przez jakie miejscowości będę jechał i na jakich węzłach zjazd z S lub A. Po to żeby właśnie nie opierać się całkowicie na navi. No i nawet jak nie ma kawałka jakiejś S to wiem, na co mam się kierować, gdzie zjechać.

A biorąc pod uwagę to, że jak dla mnie obsługa navi podczas jazdy jest 100x bezpieczniejsza i wygodniejsza pokrętłem idrive niż celowanie palcem w 5 calowy ekranik oraz gehennę przy powiększaniu i podglądzie całej trasy lub większego odcinka to nie widzę większego problemu w tym, że niekiedy rzeczywiście brakuje aktualizacji mapy BMW.

Ale to wiadomo, dla każdego jest ważne co innego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To zgłoś do map here tak samo jak to się robi z google.

I do tego jeszcze zapłać za mapę :)

Płącę = wymagam, lub nie korzystam.

Ale zgłoszę. Wiecie jaka jest obsuwa? Jak zgłoszę dziś to pojawi się w 2021-1 czy raczej 2021-2 ?

Wiem że baza dla 2020-2 jest ze stycznia chyba.