Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zaświeciła mi się na żółto ikona silnika - ta przy prędkościomierzu. W instrukcji przeczytałem iż dotyczy ona emisji spalin, tak więc podejrzewam problem z filtrem spalin.

W komputerze, gdy sprawdzam stan w Check Control wszystko jest OK, także w poziom oleju oraz Adblue.

Auto dosłownie 2 dni wcześniej skończyło 2 letni okres gwarancyjny - czyżby przypadek ?

Jestem akurat na wyjeździe 600 km od domu, podczas rozmowy z BMW powiedzieli, że mogą przysłać lawetę, lub mam podjechać do najbliższego dealera, ale tam ze względu na sobotę warsztat jest nieczynny i nie wiadomo czy i kiedy będą mogli pomóc.

Auto jeździ normalnie, nie odczuwam jakichś większych różnic , w związku z tym mam pytanie czy mogę przejechać nim kolejne 600-700 km czy może uważacie iż to coś poważniejszego.

Auto to 520d xDrive, wiem z ostatnich dyskusji na forum iż dość krytycznie się o tej wersji niektórzy wypowiadają, więc na swoje usprawiedliwienie dodam iż zostało one wybrane po namyśle i wyposażone praktycznie na maksa za ponad 450 tys., więc proszę o oszczędzenie mi komentarzy na temat bieda wersji.

Z góry dziękuję za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez diagnostyki komputerowej nie dowiesz się niczego.

Skoro nie odczuwasz problemów z mocą, to najprawdopodobniej komunikat związany jest z ekologią, ale co dokładnie to bez podłączenia komputera nie dowiemy się

Opublikowano
To jest ogólny komunikat, może być dpf, sonda lambda, wtrysk, po prostu wszystko.Bez dokładniej diagnozy sam nic nie wyyślisz. Mi po 18000km padła sonda lambda, zero objawów , tylko ten błąd. Wróciłem normalnie 800km, wstawiłem auto do aso i po 2 dniach auto było naprawione i umyte :) Tak mają te nowoczesne autka, coś sie musi zepsuć, nad tym pracują zastępy inżynierów.
Opublikowano
Po przejechaniu ok 300km od kupna nowego auta też mi się zapaliła. Problemem okazał się moduł AdBlue. Wgrali od nowa program i po ok 1700km znowu to samo. Następnie wymieniony został na gwarancji cały moduł i jest ok. Podobno jakość AdBlue też ma znaczenie, chociaż w moim przypadku to był środek zalany fabrycznie, więc raczej był dobrej jakości.
Opublikowano

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi oraz porady.

Dzisiaj serwis BMW bardzo mile mnie zaskoczył. Podjechałem do serwisu, do którego miałem najbliżej i po krótkiej rozmowie, pomimo braku wcześniejszego umawiania czasu, przyjęli auto na serwis na diagnozę komputerem. Okazało się, że trzeba zaktualizować oprogramowanie i w przeciągu niecałych 2 godzin, zaktualizowali oprogramowanie i problem zniknął. Szczęśliwie przejechałem później prawie 600 km i na szczęście ikonka już się nie zaświeciła. A co najważniejsze BMW zrobiło to w ramach gwarancji i nie musiałem nic płacić, choć byłem przygotowany na to iż będę płacił bo od odbioru auta minęło dzisiaj 2 lata i jeden tydzień, a gwarancję miałem standardową czyli na 2 lata.

Tak więc wszystko jak do tej pory ułożyło się pomyślnie.