Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam BMW 318i e90 2007r, samochód zakupiłem miesiąc temu jest to anglik 180 tysiecy przebiegu, mechanicznie nie sprawia żadnych problemów, otóż mam problem z wyświetlającą sie żółtą kontrolką prawdopodobnie od poziomu oleju w silniku, rozmawiałem trochę z znajomymi mówili mi że to może być zepsuty czujnik który trzeba wymienić, ale nie chcę od razu pchać się w koszty bo może sie okazać ze to jakaś błachostka, dlatego proszę o jakieś obiektywne sugestie co do tego problemu. Kontrolka nie świeci się cały czas, czasem zaswieci się podczas "godzinnej" jazdy samochodem a później gaśnie, komputer pokazuje inny poziom oleju niż jest rzeczywiscie w silniku przynajmniej tak mi sie wydaje bo przed kupnem samochodu rozmawialem z włascicielem który mi powiedział że wlewał olej 2 tygodnie przed jego sprzedażą i w bagazniku było jeszcze z 1litr tego oleju który pozniej sam dolałem, a poziom oleju komputer pokazuje tylko kilka kresek (mniej niż połowa), więc coś musi być na rzeczy, z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik to jest ta blachostka, koszta to spadek cisnienia oleju na skutek wytartych panewek na wale, po jezdzie zapala sie kontrolka oleju, norma w n43.
Opublikowano
Czyli po wymianie czujnika powinien problem ustąpic ?, czytalem tez artykuły że to moze byc jakis wężyk przytkany od odplywu oleju wiec lepiej to sprawdzic przed zakupem czujnika ? bo nowy czujnik to ponad 800 zloty koszt ;)