Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć....

Chciałbym zapoczątkować dyskusję na temat paliwa jakie tankujecie do swoich Bawarek... Które jest według was najlepszej jakości i na jakim paliwie odnotowywujecie najniższe spalanie... może ktoś napisze jakiego paliwa odradza... można jeszcze podpiąć temat o stacjach benzynowych... które wzbudzają największe zaufanie, a w których wiadomo że paliwo jest beznadziejnej jakości... Mnie interesuje trasa Warszawa - Grodzisk Mazowiecki, ale temat jest otwarty na całą Polskę...

Od siebie dodam że najtańsze i jeszcze w miarę paliwo jest na stacji Auchan przy makrecie Park Wola w Warszawie... Dziś płaciłem za 98 4.07zł a 95 stoi po 3.91zł ... Ponad to polecam stację Shell w grodzisku Mazowieckim (mają naprawdę ludzkie ceny)... Odradzam tankowanie w Pruszkowie, gdyż są tam najwyższe ceny paliwa jakie widziałem w Polsce (oprócz półwyspu helskiego w czasie wakacji)

Opublikowano

Normalnie jezdze na 95 a jak zdarzy mik sie power lub inne swinstwo,to spalanie powaznie wzrasta!Z tymi oktanami to bujda na resorach!

Poza tym co druga stacja sprzedaje lewizne!

pozdrawiam!

Opublikowano
a ja właściwie sam nie wiem... w instrukcji piszą że jeżeli chcesz zmniejszyć spalanie i lepiej wykożystać moc silnika to należy lać 98... zauważył ktoś różnicę?
Opublikowano
Pytasz czy zauważył ktoś różnicę? Ja zauważam zawsze, gdy przywożę sobie kolejne autko z okolic Stuttgartu...czy bym tam zalał benzynę, czy też wcześniej diesla zawsze więcej na tamtym paliwie przejechałem, zawsze auto był jakby trochę sprawniejsze. U nas natomiast po różnych doświadczeniach zalewam paliwo zawsze na jednej stacji ORLEN Lubin obwodnica (trasa K3)-kierunek Polkowice...przedtem verwadiesel teraz verwa98
Opublikowano
Ja zauważam zawsze, gdy przywożę sobie kolejne autko z okolic Stuttgartu...

heheh no taką różnicę to i ja zauważyłem ;)

Opublikowano
U nas paliwo czy to 98 czy 95 to jedno i to samo gówno, a skoro producent zaleca np 95 to trzeba lac 95 i tyle pozatym po co przeplacac, a odnosnie pa;liwa w niemczech czy np w anglii to roznica jest niebo a ziemia między naszym i kropka i pewniejeszcze dlugo sie nie zmieni bo u nas wszystko i wszędzie żenią :evil:
Opublikowano

Witam

Ja leje zawsze (no moze 95% przypadkow) na statoilu. Zazwyczaj Pb95, ale czasem zdazy mi sie 98 (jak sie tam ona u nich nazywa to nie wiem). I szczerze powiem, ze zauwazylem ze na 98 spala troche mniej (z osiagami to nie czuc roznicy). Mowie o spalaniu w trasie, bo na miescie to ciezko ocenic.

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano
Ja natomiast tankuję paliwo w dużych firmach typu PKS czy MPO bo jest dobre i tanie. Te firmy tankują z tych samych dystrybutorów i nie mogą sobie pozwolić na dziadostwo, gdyż same za naprawy swoich aut później płacą. Zresztą każdy wie że paliwo kupowane na lewo od kierowców dużych firm państwowych jest zawsze dobre:)
Opublikowano
ja tankuję zawsze Verve98 ale to daletego ze ta nasza to jak 95 w Raichu a jak prducent napisał ze ma byc 95 to na pewnoe nie myslal o tej wodzie na naszych stacjach. Ogólnie tankuje 98 ale i tak najwiecej jezdze na lpg ;)
Buch teściową w klatkę piersiową ;)
Opublikowano
Jak bawiłem się na Shelu v-powerami to spalała mi o około 1,5 litra więcej niż na 95. Od kilku tankowań jestem bywalcem stacji przy marketach ze względu na cenę: przy Auchanie ostatnio 95 była po 3,89 ale rekord to stacja (nie wiem czy dobrze napiszę) Neste 95 po 3,81. Zupka bardzo dobra i bunia spaliła mi w mieście okolo 12,5 litra (v-power racing około 14L)

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
Ja od dłuższego czasu leje 95 na MPO i nie widze różnicy pomiędzy innymi stacjami, tylko w cenie, zawsze jest deczko taniej niż na Nestee i chyba najtaniej w Krakowie, ostatnio płaciłem 3,79zl za 95-kę. :mrgreen:

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Ja tankuje benzyne tylko na neste bezobsługowych. Paliwo jest tam dobre jakościowo i do tego tanie. Ostatnio zalewam 98 bo jest odczuwalnie wieksza moc, może dlatego że wypłukało syf który się zbiera podczas jazdy na gazie i auto się odmuliło. Jakiej benzyny pali mniej to nie wiem bo używam jej tylko do odpalania i jak chce dać w piec :twisted:

Wcześniej nie odczuwałem tak dużej różnicy między gazem a benzyną, ale na 98 jest dużo lepiej, więc ostatnio coraz częściej śmigam na benzynce bo wtedy czuje prawdziwą radość z jazdy , mimo że to tylko 1.8 :wink:

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
  • 4 lata później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Odkopię temat.

Chciałbym się dowiedzieć czy tankujecie na tańszych stacjach typu Neste, Auchan czy Carrefour?

Od roku czasu jak tylko kupiłem auto tankowałem tylko na BP, Shell czasem Orlen PB 95.

W tym tygodniu coś mnie podkusiło i spróbowałem na Auchan PB 98.

Niby auto jeździ, niby pracuje równo, ale jak by trochę gorzej się zbierało :?

Czy któryś z was ma podobne odczucia, jak zatankuje paliwo na tańszych stacjach :?:

Opublikowano
ja niedawno tez tankowałem na auchan 95, miałem prawie pusty bak i zalalem za stówe, jeżdze zawsze na gazie i na benzynie tylko odpalam i przełanczam na gaz jak silnik sie nagrzeje, wiem ze w zime nagrzewa sie dłużej (mi około 4 km) ale zaskakująco szybko ubyło mi te paliwo, kreska w oczach opadała, zawsz tankuje na orlenie tez 95 ale jakoś dłużej jeżdze na tej benzynie.