Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw e91 318i 129km 2006r. Jestem po wymianie rozrządu oraz uszczelniaczy zaworowych. Mechanik powiedział mi że mam odłączony Valvetronic bo nie działa. Przymierzam się do zamontowania instalacji LPG, stąd moje pytanie: czy odłączony valvetronic zmniejsza moc lub podwyższa spalanie? I czy trzeba go zrobić aby instalacja LPG działała poprawnie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Brak sprawnego vvt obniza moc zwiekszajac spalanie. Nie istotne czy pb czy lpg.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz co mechanik mial na mysli dezaktywujac vvt i dlaczego to zrobil? Takich manewrow sie nie robi. System nie sklada sie tylko z silniczka. Jesli to tylko silniczek to tylko ori/Siemens, chinczyki chodza jakis miesiac.
Opublikowano
Powiedział, że podczas wymiany rozrządu był odłączony wcześniej, zanim kupiłem samochód . Podłączył go ale nie działał, więc go odłączył spowrotem. W takim razie, gdy kupię vvt mogę wymienić go sam czy to jest trudniejsza robota? Słyszałem o kalibrowaniu czy coś takiego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nalezy podlaczyc obecny, nastepnie odczytac bledy aby stwierdzic co jest uszkodzone. Napisze raz jeszcze, silniczek to jedna ze skladowych calego systemu vvt. Kupiles oszukane auto, musisz to teraz naprawic.