Skocz do zawartości

Kontrola trakcji, abs i reczny oraz problem z zegarami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od paru miesięcy mam problem z elektroniką w moim e46 325Ci cabrio 2000r. M54b25.

Problem polega na tym ze często podczas jazdy lub postoju na odpalonym silniku zapala sie kontrolka kontroli trakcji, czasem razem z abs, a czasami dojdzie do tego ręczny na czerwono. Zauważyłem ze problem z zegarami pojawia sie glownie jak jest gorsza pogoda np deszcz, objawia sie on następująco: obrotomierz pokazuje 0, temperatura leci na maksa (ale czerwona lampka sie nie pali) ekonomizer spada do 0, i gasna inne kontrolki (reczny i abs)

Czujniki abs wymienione bosha nowe. Prosze o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co pokazała diagnostyka komputerowa?

To może być objaw alternatora, który przeładowuje

Opublikowano

Diagnostyka pokazuje jakis problem z komunikacją CAN

Alternator jest świeżo po regeneracji, to samo bylo przed jego awaria i na tymczasowym alternatorze wiec napewno nie. Obstawiam jakies masy, jest to mozliwe? Dzisiaj sprawdzilem wtyczki od komputera i byly git, suche i błyszczące. Jesli ma to znaczenie to mam instalację lpg BRC.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Problem wydaje sie byc rozwiązany, wymontowalem moduł abs i poprawilem luty ktore zasugerował mi inny forumowicz w temacie regeneracja modulu abs diy, rzeczywiście dwa luty byly podejrzane, przejechalem okolo 100km i narazie wszytsko wróciło do normy, zobaczymy co dalej bedzie sie dzialo