Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od około dwóch miesięcy mam problem z niskimi obrotami po przełączeniu na LPG w moim M54B22. Problem na początku był taki, że samochód podczas jazdy na LPG gasł po dojechaniu do krzyżówki lub podczas schodzenia z obrotów. Po zregenerowaniu reduktora, uszczelnieniu kolektora ssącego, wymianie wężyków od gazu oraz filtrów, wymianie regulatora alternatora oraz autoadaptacji gazu po przejechaniu 50km na benzynie, udało mi się opanować sytuację i samochód nie gaśnie i działa płynnie póki nie włączę klimatyzacji, bez klimy obroty trzymają się na równym poziomie i jest wszystko idealnie, ale po włączeniu obroty falują w zakresie 800/500 a podczas jazdy w korkach auto czasami gaśnie.

Na benzynie jest elegancko nie ma żadnego problemu.

Jeśli dobrze pamiętam to obroty jałowe mam około 600 a po włączeniu klimatyzacji podnoszą się na 700. Tak się zastanawiałem czy mojego problemu nie rozwiązałoby ustawienie obrotów jałowych silnika na +/- 750.

Poza tym napięcie na akumulatorze wynosi po włączeniu: Świateł mijania oraz awaryjnych 13.60v, bez obciążenia 13.9, regulator wymieniłem na nowy.

Czy macie jakieś pomysły co może powodować taką sytuację ? Jutro wezmę się za alternator i wymienię dodatkowo komutator bo może na nim jest jakieś przebicie i przez to jest niskie napięcie i samochód nie chodzi równo na LPG. \

Pozdrawiam i liczę na pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Autoadaptacja :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Autoadaptacja :duh:

Bez tego samochód po przełączeniu na LPG gasł samoczynnie, teraz jeździ przyjemnie i nie byłoby problemów gdyby nie falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedź do kogoś kto potrafi ustawić instalację podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tak zrobię.

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wydechu, gdy wymieniałem sonde zauważyłem, że na flanszy łączącej katalizatory z resztą wydechu zamiast oryginalnej uszczelki ma zamontowane dwie tulejki o średnicy wewnętrznej 40mm a zewnętrznej +/- 46 a oryginalnie wydech ma średnicę w tym miejscu 46mm i te tulejki są pasownie wsadzone do środka rury aby nie miało przedmuchów. Flansza łącząca kolektor z resztą wydechu jest skorodowana i pewnie oryginalna uszczelka nie trzymała i ktoś założył te tulejki. Moje pytanie jest takie czy ta rzeźba może wpływać jakoś negatywnie na pracę silnika i go dławić ? Ogólnie mam odczucie, że na niskich obrotach samochód jest bardzo mocny a na wysokich już traci ten ogień.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na benzynie jest elegancko nie ma żadnego problemu

Tu jesto odpowiedź na Twoje pytanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL