Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kilka miesięcy temu kupiłem E61 w której bym problem z klapą bagażnika ponieważ się nie domykała a zamek działa puszczał (denerwował dźwięk ostrzegawczy nie zamknięcia i światło świecące ) i brakowało z tyłku kilku świateł oraz gubiące fale radio . Więc zabrałem się za robotę ... Z lewej stronie bolączką tego samochodu kable przy zawiasu chyba z 5 uszkodzonych .. wiązka naprawiona światła są klapa domyka lecz nie puszcza sam zamek przy otwieraniu ... Po sprawdzeniu samego zamka nakręceniu od nowa sprężyny w nim klapa się domyka i otwiera lecz znowu brak centralnego zamka ... ( Wiązka nie wymieniona lecz sprawdzona z prawej strony) przy DIVERSITY brak wody a na kostce napięcie pierwszy pin 12v drugi ok 4.7v trzeci 12v i masa też jest. A centralny zamek z kluczyka nie działa a z zamka w drzwiach normalnie wszystko się zamyka dodatkowo nie gaśnie oświetlenie teraz wgl w samochodzie (zawsze trzeba gasić guzikiem) . Z takich kruczków jeszcze nie działa tylny spryskiwacz (a spryskiwacz normalnie działał po zrobieniu zamka )oraz wycieraczka i nie otwiera się tylna szyba w klapie (lecz zamek po wzbudzeniu zewnętrznym źródłem normalnie otwiera) a przy kostce od wycieraczki jest stały prad.

W następnym tyg postaram się pojechać na komputer by dokładnie go zczytać może jakieś poszlaki beda. Lecz przy weekendzie może ktoś tutaj da mi jakieś poszlaki co jeszcze sprawdzić dokladnie i czy można jakoś sprawdzić miernikiem czy samochód dostaje sygnał z pilota czy tylko komputerem ? No i te światła w samochodzie .. świeca się zawsze po wyciągnięciu kluczyka z stacyjki lub otwarciu drzwi a nie gasną wcale ( odprowadzenie do domu wyłączone na 0sekund)

Czy ktoś z was ma jakieś poszlaki?

Za pomoc weekendowa dzieki

Ps. Bezpieczniki dobre wszystkie

Opublikowano
Z lewej stronie są 3 takie same kable bodajże biało brązowe o tych mówisz ? Starałem się uważać by nie pomyśli lecz teraz już po ręki sobie nie dam uciąć ... Mógł by to kolidować ? Coś spalić ? Czy tylko trzeba dojść który do czego ? Wydawało mi się jakby one były minusowe. Dodam że klapa działa poprawnie i domyka a światło które jest oddzielne w bagażniku (2lampki) gaśnie po zamknięciu klapy czyli prawidłowo i tylko świeca się lampki w środku samochodu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie patrzyłem sie i te trzy kabke i tak łącza się razem.

Wieczorkiem sprawdzę inne schematy i napisze ci które kabke musisz sprawdzić

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wielkie dzięki. Dodam tylko że światła w środku samochodu dalej nie gasną a dziś rozładował się akumulator przez noc gdzie napewno manualnie guziki wczoraj wyłączałem ale o dziwo wrócił centralny zamek z pilota też wczoraj trochę jeździłem i się może kluczyk doładował ... Czytając w internecie lampka blokady tylnych szyb gaśnie po około 40 sekundach czyli tak jak u wszystkich prawidłowo ale paru minutach na zamkniętym samochodzie spowrotem się zapala ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stawiam na brak podłączonego kabla Bialo brązowego o przekroju 0.5

Może jednak ten kabel nie może być Pomylony i przez to masz ciągle informacje o otwartym bagażniku

Najlepiej Odłącz wtyczkę od zamka klapy i sprawdź czy jest przejście do oświetlenia bagażnika,

Druga opcja to kabel siwo brązowy

To kabel od kontaktu zamka

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Dzięki śliczne za pomoc lecz zamek klapy działa dobrze bo przy zamknięciu gaśnie światło w bagażniku a kable nawet po przekładałem by się upewnić .. Jak się okazało został upalony jeden pin w gnieździe od zamka szyby w klapie i widzialo auto że nie zamkniete i świeciło się światło tylko w środku bagażnika