Skocz do zawartości

Czy ktos chipowal E39 525dA lub 530dA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
robia sla ktoregos z dealerow vw. gwarancji to na pewno nikt nie da. moze w przypadku nowego samochodu i zakladania w nim wirusa, ale na uzywany na pewno nie.
DIESEL POWER
  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zrobiłe chipa w Wawie w firmie Altaracing i jestem zadowolony, mam e39 530d z 2001r tylko w manualu, po modyfikacji wyszło 215KM i 490Nm,

można było więcej ( koło 250KM ) ale powiedziałem, że jeżdze na codzień tym autkiem i ten wynik był kompromisem. Jedynym mankamentem jest większe kopcenie przy agresywnej jeździe

POZDRO

Opublikowano

Większe kopcenie może być efektem nadmiernego zalewania wtrysków, co miałem u siebie w Omedze... :wink:

Mi po pewnym czasie auto zaczeło mocno kopcić...po ok 40tys po chipie :duh: ...

Przypilnuj czy oleju Tobie nie bierze, bo może brać :wink:

Ja trochę po kilku artykułach z Brabusa i Schnitzera zmieniam zdanie o polskim chiptuningu. Na forum sr.pl:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=adb811fad1fe1391

W Polsce póki co rzaden tuner tak nie robi softu i nie testuje go danego auta.

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
W Polsce póki co rzaden tuner tak nie robi softu i nie testuje go danego auta.

I jeszcze długo tak będzie :duh:

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam pytanko

Miałem problemy z kodami odpalającymi autko więc kilka razy resetowałem po przez zdjęcie klem na około 30min.

Czy jest możliwość, że skasowałem przerobiony soft?

Bo odczuwam różnice jest teraz słabsza a może to moje błedne odczucie.

POZDRO

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości....Szukaj przyczyny w innym miejscu...

Softu sam nie usuniesz...Można to zrobić przez złącze i przez specjalny program inny niż do diagnozy auta...

W sumie skoda, bo mnie ten pomysł dręczy nadal...Co prawda naczytałem się też dużo złego ale też dużo dobrego niemieckich forach...W moim przypadku nie dłubie się automatu, bo nie ma to znaczenia...i tak przyrost jest w miare mały...

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano

Ja także wybiłem sobie chipsa z głowy, za duże ryzyko przy tej skrzyni A5S390R.

Zastanawiam się nad takim wynalazkiem, czy ktoś już cos takiego testował? http://www.vtech.pl/aktualnosci/najnowsze/zmniejsz-zuzycie-paliwa-swojego-diesla---ecobox-283.html

Mam znajomego, który rok temu do MB Viano 115CDI manual wrzucił chipsa i spalanie podczas normalnego użytkowania spadło o 1-1,5L. Facet robi 60tyś.km rocznie i generalnie jest bardzo zadowolony z programu ( chyba altaracing), autko szybciej wkręca się na obroty i ma ciut wyższą prędkość maksymalną.

Opublikowano

To działa jak zwykły chips.

Idziesz do tunera że chcesz słabszy program np. w 2,5 tdsie to nie 173PSy tylko 165 i w ten sposób masz bezpieczny program i mniejsze spalanie...Do tego nie za wysoki moment i będzie dobrze.

Lepiej włóź takiego chipsa, tak jak mówiesz że Twój znajomy zrobił, niż boxa...Doczytałem że boxy te polskie przynajmniej obciążają mocno pompę paliwa...Ale jak jest faktycznie to nie powiem...

Dobrze jemu śmiga Vito? Jest ono uważane za wynalazek który jest bardzo awaryjny-przynajmniej pierwsza edycja vitka :wink:

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano

On ma nowy model Viano, kupił go jakieś dwa lata temu.

Oczywiście jak to w nowych MB nie obyło się bez problemów.

Auto za 160tyś.zł już następnego dnia wracało do ASO z powodu braku mocy po przejechaniu ok.100km. Jak się okazało awarii uległ czujnik ładowania (ciśnienia) od turbiny i samochód zamiast zarabiać stał tydzień w serwisie.Teraz autko ma ponad 140tyś.km na liczniku i podobno całkiem nieżle się sprawuje, może poza spalaniem ok.14L w mieście.

Na dodatek jest to wynik po zawirusowaniu, czyli mniejszy w codziennym użytkowaniu o jakieś 1,5L.

Co do Ecoboxa to nie wiem czy chciałbym coś takiego zakładać, wzrost momentu obrotowego nawet o 10% może być zabójczy dla mojej skrzynki(odpowiednik A5S390R w BMW wytrzymuje 420Nm, a silnik ma fabrycznie 410Nm).

Chętnie bym coś pokombinował, ale bez hamowni nie da radę określić przyrostu momentu, a podobno hamowanie automatów jest nie zalecane :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zauważyłem,że skrzynie automatyczne są robione na styk jeżeli chodzi o moment. Natomiast mają zapas jeżeli chodzi o moc.

Chyba coś w tym jest, sprawdziłem przed chwilą jaką skrzynie ma e46 330d 204KM.To ta sama skrzynia A5S390R co w e39 530d, tak więc zapas na mocy jest a na momencie nie ma,bo nawet mocniejsze o 10KM e46 ma ten sam moment co e39 193KM czyli 410Nm.

Tak więc ładować wirusa dla 10 lub 20 KM bez ruszania momentu, czy to ma sens?

Ciekaw jestem ile Ci krzykną milek za box u schnitzera?

Pozdrawiam :D

Ja mam skrzynie w 320d o oznaczeniu A5S 390R - WX , niby podobne ale co to oznacza to WX ?? chcę jechać na chip i mam metlik w głowie , tak czy nie :mad2: chodzi własnie o to przeniesienie momentu ile max

Opublikowano

Niestety nie wiem co znaczy to dodatkowe oznaczenie, przy tej skrzyni A5S390R jest takich oznaczeń kilka. Generalnie trudno znależć jakieś dane odnośnie tych skrzyń, to nie to co w przypadku skrzyń ZF.

Z tego co pamietam Twoje auto ma 330Nm , wiec jeżeli podniesiesz moment do ok.400-410Nm jak w 530d to chyba nie powinno sie nic dziać ze skrzynią.Oczywiście trzeba uwzględnić odpowiednią eksploatację skrzynii z wymianą oleju i filtra po ok.100.000km włącznie.

Ja niestety mam dylemat, chciałem zafundować sobie lekki program u Mastersa, ale wciąż mam wątpliwości czy skrzynia wytrzyma dodatkowe chociażby 20-50Nm :worried:

Opublikowano
Ja wstepnie z Masters'em rozmawiałem i nie ma przeciwskazań żeby nie dłubnąć tylko moment musi być dleikatny a nie gwałtowny , wspomniał o 180KM i 370-80Nm , a co do oleju w skrzyni to dzisiaj wlałem ESSO i wymieniłem filtry na co ASO było bardzo zdziwione i twierdziło że nie wymienia się , co tam było on dnie ?? jakaś maż na tej blaszcze co jest namagnesowana , to już nie był chyba dobry olej a twierdzą że się nie wymienia , ja wymieniłem po 245tyś km :mrgreen:
Opublikowano
jest jeszcze jeden dylemat , walić do Digitech w Katowicach / przedstawicielstwo Masters'a / czy prostu do Warszawy do Wojtka / aligator / jest nas już troje do tego
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wie ktos moze jakie oznaczenia skrzyn automatycznych (tiptronic) sa w 330d 2001r w wersji 4x4. Fabrycznie ma 184KM i 390NM. W v-techu powiedzili ze mozna go podkrecic o 25KM i ok 55NM bez wgrywania softu do skrzyni. Jesli jest w nim ta skrzynia ktora przenosi max 420NM to szybko mi padnie :/

Pozdrawiam

Opublikowano

Tzn. z czy padnie, czy też nie to zależy od Ciebie :D Skrzynia i silnik z resztą też padnie jak będziesz robił starty z butem w podłodze i leciał non-stop na v-max.

Jak z umiarem pośmigasz to będzie ok. Chodzi o to, że jak masz wysilnoną jednostkę to nie możesz butować.

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano
Wie ktos moze jakie oznaczenia skrzyn automatycznych (tiptronic) sa w 330d 2001r w wersji 4x4. Fabrycznie ma 184KM i 390NM. W v-techu powiedzili ze mozna go podkrecic o 25KM i ok 55NM bez wgrywania softu do skrzyni. Jesli jest w nim ta skrzynia ktora przenosi max 420NM to szybko mi padnie :/

Pozdrawiam

wklep sobie 7 ostatnich cyfr VIN i zobaczysz jaki model skrzynki

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Opublikowano

hmmm... mam skrzynie A5S390R czyli do 420NM tak?

w tym wypadku zaczipuje, ze 184KM/390NM do 215KM/410NM zawsze bedzie sie chetnie zbieral, bo niestety moje 4x4 w kombi nie jest za zwawe :D

Opublikowano
czyli identyczna jak moja tyle że mam w serii 150km/330Nm i mam zapas do 420Nm i dlatego zrobię to w niedługim czasie - z Tobą może być problem bo Nm już masz wysokie , zapytaj tunera najlepiej bo jak moje robią spokojnie na 400Nm / 2.0d / to co dopiero twoje ??
Opublikowano
hmmm... mam skrzynie A5S390R czyli do 420NM tak?

w tym wypadku zaczipuje, ze 184KM/390NM do 215KM/410NM zawsze bedzie sie chetnie zbieral, bo niestety moje 4x4 w kombi nie jest za zwawe :D

może lepiej 225 na 415 ?? skąd wiesz że akurat 215km ?? musisz pamiętać / raczej tuner musi / żeby ten moment był przeprowadzony łagodnie bo i tak będzie w granicach możliwości skrzynki , zawsze można zmienić na manuala :mrgreen:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
hmmm z tego co sie dowiedzialem to zadna ze skrzyn automatycznych nie jest montowana na styk. Kazdy producent daje rezerwe min 50nm, miedzy tym co przenosi skrzynia a silnik.