Skocz do zawartości

BMW 3.0d 1999r Wtryski Problem

rafi0067

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Straciłem moc w swoim 3.0d. Wskazania w Live data Inpy są w normie oprócz jednego.

"Rate Main Injection" w wersji angielskiej.

"Menge Haupteinspritzung" w wersji niemieckiej (z tego co mi podesłał kolega) .

Wartości skaczą poza skale. Tu moje pytanie. Czy może być tego powodem coś oprócz wtryskiwaczy? Np zawór na pompie CR, czujnik ciśnienia na listwie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Wartości zadane na turbinę odpowiadają wartością rzeczywistym. Wężyki podciśnienia wymienione. Ciśnienie na listwie na biegu jałowym to 280 mBar i nie skacze.

W sumie nie zwróciłem uwagi jakie jest max ciśnienie. Wie ktoś ile powinno wynosić?

• Zasłużeni forumowicze
To za mało. Na jałowym w M57D25 mam 338 mBar więc w M57D30 pewnie będzie trochę większe. Nie wiem dlaczego masz takie niskie, nie jestem ekspertem. Jeśli padną uszczelki regulatora ciśnienia na pompie to podobno objawia się poszarpywaniem w okolicy 2000-2500 obr/min. Może wtryski i na przelew idzie zbyt dużo, ale to znowu będzie problem z odpalaniem - dłużej kręci. Może pompa CR się kończy ?

Czasu nie mierzyłem. Trudno powiedzieć około minuty lub dwóch. Ta skala na pojemnikach to w ml z tego co pamiętam.

Jeżeli ma 2 na plusie to znaczy że jest przytkany. Może spróbuje przeczyścić wtryski tym specjalistycznym środkiem od Liqui Moly.

Tak czy tak z tego co wiem dopiero od korekt 3+ są jakieś odczuwalne spadki mocy.

• Zasłużeni forumowicze

Jak minutę czy dwie to OK, gorzej jakby nasikało w 10s taką ilość.

Tak, teoretycznie jeśli dawka wtrysku jest większa to może być przytkany. Może również być zwiększona, bo inny wtrysk daje za mało i próbuje tym zrównoważyć obroty. Nie jestem zbyt dobry w tych analizach, ale możesz jeszcze porównać od razu na zimnym silniku to wtedy anomalia się powiększą dla uszkodzonego wtrysku.

Natomiast co do spadku mocy i tego niższego ciśnienia na pompie to jeszcze przychodzi mi do głowy regulator ciśnienia na pompie, tzn. zużyte uszczelki (F01M100278), ale żeby tam się dostać to trzeba zwalić kolektor.

• Zasłużeni forumowicze

Wtrysk to raczej nie. Ludzie jeżdżą z gorszymi korektami oraz mają takie przelewy, że auto nie chce odpalić. Bardziej bym wtedy stawiał, że pompa nie daje rady.

Jak już będziesz wymieniał te uszczelki i w komplecie będzie tylko blaszana pod regulator to trzeba pilnować momentów, bo jak ją zgnieciesz to będzie ciekło. Ja wziąłem ten zestaw z dodatkowym oringiem mimo, że oryginalnie go nie było. Przy okazji dobrze skontrolować stan wężyków paliwowych (8 mm) do pompy. U mnie już się pociły.