Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Poszukuję schematu elektrycznego do BMW e87 seria1 - BMW 118D rok produkcji 2006- Problem mam z szybami dosuwają się i odsuwają . Kolejny problem mam z rozrusznikiem zapalaniem samochodu nie wiem który kabel plusowy idzie z cewki do stacyjki - czy to idzie przez przekaźnik czy bezpośrednio do stacyjki może jest jakaś kostka ? Obecnie odpalam samochód przykładając plus z cewki rozrusznika bezpośrednio do akumulatora. Proszę o schemat całej instalacji elektrycznej. Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
Ma ktoś linka do schematu elektrycznego nie ma nic na temat kalibracji. W tym bmw ile jest modułów świec żarowych jeden wspólny czy każda świeca ma osobny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko jest w tym linku, ktory wstawiłem wyżej. Jest jeden sterownik, który często pada.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118d-sha/repair-manuals/12-engine-electrical-system/12-21-preheating-relay/Dn6Gmgj

Możesz go wymienić, albo naprawić.

Przydatny link to także, katalpg części. Po VIN dobierzesz wszystko co pasuje do auta.

http://realoem.pl/

Wszystkie schematy elektryczne masz w linku z drugiego postu. Niesamowita baza wiedzy o aucie.

O kalibracji szyb też jest. Na tej stronie jest wszystko.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118d-sha_200904/wiring-functional-info/body/locking-security-functions/power-window-regulator/outlputs/power-windows-motors/Xn9y4Gq

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzień Dobry

Poszukuję schematu elektrycznego do BMW e87 seria1 - BMW 118D rok produkcji 2006- Problem mam z szybami dosuwają się i odsuwają . Kolejny problem mam z rozrusznikiem zapalaniem samochodu nie wiem który kabel plusowy idzie z cewki do stacyjki - czy to idzie przez przekaźnik czy bezpośrednio do stacyjki może jest jakaś kostka ? Obecnie odpalam samochód przykładając plus z cewki rozrusznika bezpośrednio do akumulatora. Proszę o schemat całej instalacji elektrycznej. Dziękuję i pozdrawiam

A sprawdzal kolega kable od dolu w wannie bagaznika? Tam jest plus do rozrusznika. Czesto sie odrywa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Google sobie niezle radzi.

Całkowicie otwórz okno każdych drzwi. Naciśnij i przytrzymaj całkowicie przełącznik roboczy (pozycja przełącznika: tryb automatyczny) dłużej niż 15 sekund i krócej niż 20 sekund

Dekalibracja zakończyła się powodzeniem, gdy tryb automatyczny (funkcja poboru opłat) nie jest już możliwy dla funkcji „Zamknij okno”.

Wykonanie inicjalizacji za pomocą przełączników operacyjnych

Ponowna inicjalizacja odbywa się w następujący sposób:

Całkowicie zamknij okno, pociągając przełącznik, aby osiągnąć górny ogranicznik krańcowy (normalizacja).

Następnie całkowicie otwórz okno, aby osiągnąć dolny ogranicznik krańcowy.

Następnie ustaw przełącznik roboczy w pozycji „tryb automatyczny, zamknij” (funkcja poboru opłat, zamknij) i przytrzymaj go, aż okno osiągnie górny punkt zatrzymania (nauka krzywej charakterystycznej).

A tak to wygląda jak ludzie robili

1. Wlacz silnik

2. Otworz tylne drzwi i i uzyj w nich przycisku otwierania szyby

3. Spusc szybe do samego dolu, jesli sie zatrzyma to nacisnij jeszcze raz az zjedzie do konca

4. Jak szyba bedzie juz na samym dole nacisnij ponownie przycisk otwierania szyby i trzymaj przez 17s

5. Po 17s pusc przycisk otwierania i podnies szybe trzymajac przycisk przez caly czas (Jesli szyba sie nie ruszy nie bylo wymaganych 17s i trzeba zaczac wszystko od nowa )

Jesli sie powiedzie szyba podniesie sie do gory- w dol i znowu do gory wtedy puscic przycisk i gotowe.

Inicjalizacja zakończyła się powodzeniem, jeśli okno można otworzyć i zamknąć bez błędów w trybie automatycznym (tryb opłat drogowych).