Skocz do zawartości

Bmw e60 530d 2005r. Problemy po pęknięciu sprężyny.

Zatarty_Romet

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim na forum. Już od 8 lat zakładam ty konto ale dopiero teraz się zabrałem za to na poważnie. Przesiadłem się ponad rok temu z bmw e39 520i na BMW e60 530d. Ale nie będę przedłużał i napisze o moim problemie. Otóż kilka dni temu na szczęście podczas cofania pod domem strzeliła mi sprężyna prawa przednia. Od tamtej pory mam problem strzał był na tyle silny, że uszkodziło mi żarnik od ksenona i zapaliła się pomarańczowa kontrolka poduszki powietrznej. Na wyświetlaczu widnieje komunikat o tym, że problem z poduszka pasażera lewy tył. Po kasowaniu błędu wraca po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu samochodu. Co mogło się uszkodzić? Proszę o pomoc u mnie w mieście każdy mechanik mnie goni, bo nie chce się zabierać za bmw (ciemnogród).

• Zasłużeni forumowicze

Podaj miesiąc i rok produkcji auta

Najprawdopodobniej została uszkodzona wiązka elektryczna lub sam czujnik zderzeniowy...???

Dotyczy: 2005/09 +

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e60-530d-lim/wiring-functional-info/body/safety-functions/1qIUmWa

Ostrzeżenia:

Wszelkie prace przy poduszce powietrznej można wykonywać tylko przy odłączonym akumulatorze!

Jednostkę sterującą, czujniki i zespoły inflatora (generatory gazu) podłączaj i odłączaj tylko przy odłączonym akumulatorze!

Jednostka sterująca poduszki powietrznej zawiera dane specyficzne dla pojazdu i dlatego musi zostać zakodowana przed uruchomieniem!

Demontaż i montaż w innych pojazdach jest zabroniony!

Data produkcji to 12.05.2005 rok. A błąd brzmi konkretnie tak side airbag rear left faulty. Dziwne, że strzeliła sprężyna prawa przednia w błąd jest od poduszki lewy tył. Rozbierać drzwi i przeczyścić kontakt w czujniku poduszki? Pech chciał, że kończy mi się przegląd a z tą kontrolka raczej go nie zrobię.