Skocz do zawartości

5xx klapa nie otwiera się, drzwi prawe też

fold

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden raz zdarzyło mi się że hydroklapa nie otworzyła się automatycznie ani nie chciała zamknąć

Klikniecie na pilocie lub przycisku na klapie otwierało zamek ale nic więcej się nie działo. Przycisk zamykania z kolei nie powodował żadnej reakcji.

Poklikałem parę razy. Otworzyłem, zamknąłem ręcznie. Jeszcze pokilkałem nic. Zostawiłem zamknięte auto, wróciłem po 20 minutach i wszystko działa do teraz.

Nie było słychać pompy, siłownika, na pewno nie ruszały wtedy.

Po paru dniach zdarzyło się że nie mogłem otworzyć przednich prawych drzwi, niby otworzyły się bo bolec poszedł do góry, ale nie reagował na klamkę tak jakby były dalej zamknięte.

Zamknąłem otworzyłem jeszcze 2 razy i po drugim razie wszystko działa. Za każdym kliknięciem bolec szedł dół/góra.

Dziwne przypadki, zacząłem się zastanawiać czy takich numerów nie robi moduł GM ? Czy to przypadek czy oba zdarzenia się łączą?

• Zasłużeni forumowicze
Co do hydroklapy to się nie wypowiem, bo nie posiadam takiego udogodnienia (chyba, że pęknięte kable w klapie mogą mieć coś z tym wspólnego), natomiast jeśli chodzi o drzwi to bym stawiał na siłownik. Miałem takie szopki w E36, a tam jest bardzo podobny. Zaczynało się od niezamykania co jakiś czas, a potem w ogóle nie reagował. Trzy razy kupowałem używany siłownik i każdy działał pół roku i co dziwne testując na krótko po wyjęciu było wszystko OK, a w drzwiach po założeniu działał przez najbliższy dzień. Na koniec kupiłem nowy jakiś zamiennik i już był spokój tyle, że był dużo głośniejszy. Pamiętam, że próbowałem to rozkminić, bo tam jest coś takiego jak zamykanie i ryglowanie. Jak jest zaryglowany to klamka nie reaguje i u Ciebie pewnie się otwiera (bolec w górę), ale nie odryglowuje.

Czyli polecasz te zamienniki ? Będę niedługo rozbierał drzwi to mogę wymienić

U kolegi w E38 które czasem długo stoi, bolce nie chodzą góra dół w losowych drzwiach, nie otwierają się wcale. Mieliśmy już wymieniać ale jak jeździ codziennie to wszystko działa :D

Klapa jest sprawna, wymieniałem siłowniki zwykłe, pompę i siłownik hydro miałem dwa zestawy super, wybrałem ładniejszy zmieniłem olej. W tych częściach nie ma co szukać.

Coś z elektryki bo nawet pompa nie zaczeła buczeć

• Zasłużeni forumowicze
U mnie zamiennik w E36 działał do końca, ale to było jakieś 4 lata temu jak wymieniałem. Tam chyba jest problem z mikrostykami, bo silniczki działały w każdym, ale cały siłownik nie chciał współpracować. Jak silniczek przerzuci zapadki, a mikrostyk tego nie rozpozna to potem stoi dęba i już nic nie zrobisz. Dziwne było tylko to, że zawsze dotyczyło tych samych drzwi (pasażera).