Skocz do zawartości

Bmw e39 530d brak mocy

Wojciux1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy, mam problem ze swoja beemką,a mianowicie gdy ją odpale chce gwałtowne przyspieszyć i auto nie ma mocy kreci sie do maxymlanych obrotów i nie chce przerzucić biegu,po czym odpuszcze znow chce przyspieszyć i auto ciągnie jak glupie.Tak samo zrobie na postoju przygazuje na maxa odpuszcze gaz i telepie budą tak jakby ją zalewało oraz kopci,później znow jak jej przycisne to jest wszystko spoko tylko taki pierwszy moment...nie mam juz pojęcia o co z nia chodzi...na inpie pokazuje przeplwyke,zamowilem wymienialem i jest to samo,prosze o pomoc

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
np. zapodaj.net . Wrzucasz tam obrazek i wklejasz link. Wysyłanie mi zdjęć mija się z ideą forum tak samo jak forma grzecznościowa "Pan", której się zwyczajowo nie używa.

• 2 tygodnie później...

Pisalem z poprzednim właścicielem pytając go czy wymieniał odmę napisal ,ze nie. Czy odma tez moze miec cos wspólnego?

Do tej mocy? Przez dwie wymiany odmy nie wymieniał, jutro robie wymianę na motula 5w40 i wymienię odmę

• Zasłużeni forumowicze

Jeśli odma jest zawalona to przepuszcza i będzie dymić szczególnie przy ostrym przyspieszaniu po spokojnej jeździe. Według tych objawów co piszesz to najpierw do sprawdzenia ciśnienie wstępne. Miałeś zamieścić zdjęcia z INPA.

Jak chcesz wymienić odmę to zobacz jak wygląda filtr powietrza przy okazji. Zdejmij prostokątną rurę na obudowie filtra i wsadź tam oko to będziesz widzieć czy jest już czarny. Pod tą prostokątną rurą jest cieńsza gumowa w kształcie S. Jak ją zdejmiesz, wsadź palec i jeśli jest tam olej, tzn. , że odma przepuszcza. Te odmy z Alle za 18 zł trzeba wymieniać co 20kkm, bo więcej nie wytrzymują.

Tak zamieszczę dzis zdjęcia z inpy,mialem ją wczoraj rozebrana czyscilem czujnik cisnienia na pompie cr byl lekko zasyfisły,zalozylem i jest to samo...wlasnie ona kopci przy gwałtownym przyspieszeniu,po czym zaczyna latac cala buda tak jakby nie chcodzila na wszystkie gary i jak przy tym dodaję gazu nic nie reaguje jeszcze bardziej nią telepie, a ja juz jej przejdzie dodaje gazu i idzie jak potrzepana...

• Zasłużeni forumowicze

To OK, tylko tam nie powinno być żadnego syfu. Filtr paliwa ?

Ciśnienie wstępne ok. 4 bar to dobrze, trzeba jeszcze pod obciążeniem sprawdzić, może spadać, ale minimalnie. Ciśnienie na listwie CR OK, sprawdź czy nie skacze gdy go zamula. EGR odłączony ?

• Zasłużeni forumowicze

To nie tak.

Wskazania masy powietrza są takie gdy masz odpięty EGR, tzn. zamknięty. Wg mnie przepływka mierzy prawidłowo. Zdejmij wężyk podciśnienia od EGRa, zaślep jakąś śrubką i się przejedź. Jak będzie OK to dziurawe wężyki lub uszkodzony zawór podciśnienia.

• Zasłużeni forumowicze

Tak ten cienki wężyk. Jak zawór będzie źle działał to może być efekt jak pisałeś, bo gdy otwiera dopływ spalin do kolektora wtedy gdy nie trzeba to oczywiście, że będzie go dławić. Nie pomyślałem o tym wcześniej, bo ja mam odłączony ten zawór na stałe od czasu jak zobaczyłem jak kolektor może być zalepiony szlamem. Skutkiem teraz czysty kolektor dolotowy i lepiej się zbiera na dole. Minus to dłuższe nagrzewanie silnika.

Mogą też być zamienione miejscami wężyki na zaworze.