Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, być może był już taki bądź podobny temat na forum, jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie, lecz mam kilka pytań na które niestety nie byłem w stanie we własnym zakresie znaleźć żadnych konkretnych odpowiedzi i mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie pomóc w tej kwestii. Bardzo poważnie zastanawiam się nad kupnem e90 w tylko i wyłącznie dwóch wersjach :

benzyna sedan 325i 218km ( N52)

oraz benzyna sedan 320i 150km ( N46 )

Ogólnie oczywiście zastanawiam się nad kupnem 6 cylindrowej wersji o pojemności 2,5 litra i mocy 218km i teraz mam kilka pytań odnośnie tych dwóch motorów.

1. Czy są jakieś znaczne różnice pomiędzy awaryjnością poszczególnych części w tych dwóch wersjach i czy któraś z nich prezentuje się lepiej pod tym względem i czy są jakieś konkretne powody dla którego lepiej byłoby zakupić 320i 150km w tej kwestii.

2. Waszą opinie na temat VELVETRONIC, ponieważ znalazłem krytyków tych silników właśnie z tego powodu, i czy ma to jakąś znaczną wpływ na awaryjność tych motorów.

3. Czy roczniki 2005 i 2006 rzeczywiście mają przełożenie na mniejszą awaryjność tych motorów ze względu na wtrysk EFI, który był produkowany przed 2007 kiedy został wprowadzony wtrysk bezpośredni i czy jest jakaś różnica w zestawieniu tych dwóch motorów w tej kwestii.

4. Montaż LPG i kompatybilność silników z LPG.

Prosiłbym o wypowiedź osoby z na prawdę wieloletnim doświadczeniem z tymi samochodami które są w stanie udzielić konkretnych odpowiedzi na ten temat czyli najlepiej ekspertów w tej kwestii ponieważ bardzo zależy mi na fachowej odpowiedzi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz kompendium wiedzy o N52 -> https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=191171

O N46 nie widzę nic ale ogólnie ani jeden silnik ani drugi nie jest pozbawiony wad. Jeździłem obydwoma i frajda z jazdy jest nieporównywalnie lepsza w N52. Przejedź się jednym i drugim to nie będziesz miał wątpliwości który chcesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.