Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, BMW e46 2004 rok, n46b20a 2.0 143km benz +lpg

Jakiś czas temu problem z wyciekającym olejem; wymieniona odma, uszczelki pod pok. Zaworów, przy okazji 2 cewki zapłonowe i świece.

PO powrocie od mechanika problem z wyciekami się skończył, ale zaczął problem z falowaniem obrotów.

Na biegu jałowym obroty zaczynają rosnąć do 2 tys. Następnie spadają. I tak w kółko, ale nie przez cały czas jazdy. Raz się problem pojawia raz nie ale jest to i tak dosyć częste.

Zarax

Na diagnostyce błąd 29E7. "Adaptacja mieszanki paliwowo powietrznej, ubytki powietrza"innych błędów nie znalazł zarówno u mnie jak i u mechanika, który rozkłada ręce.

Wczoraj sprawdzałem Dolot powietrza i nie widzę nigdzie miejsca gdzie mógłby lewe powietrze dostawać, ciekawostka jest taka że po odpięciu wszystkich rur z filtrami, jakby do samej przepustnicy po odpaleniu silnik zdawał się pracować idealne. Po zamontowaniu znów to samo. Czy to może być zanieczyszczony mocno filtr powietrza?

PO wykasowaniu błędu silnik faluje na biegu jałowym potem się stabilizuje na trochę i zaczyna się problem od nowa. Ogólnie po odpaleniu trochę faluje.

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia od czego zacząć (filtr powietrza, przepustnica, sonda lambda)? Tylko czemu nie wykazuję innych błędów?

Edytowane przez flaq_92
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę, że użytkownicy 318i n42/n46 mają wyjątkowy problem ze zrozumieniem regulaminu tytułowania wątków :roll:

Zamień e46 (to dział e46 :? ) na 318i n46.

Błąd, o którym piszesz świadczy, że jest lewe powietrze, sprawdź dokładnie rurę z rezonatorem, to bardzo ważny element, musi być szczelny - 13717506181. Kolejna kwestia to przewody odmy, zostały wymienione? Na jakie? Często zamienniki potrafią przepuszczać na łączeniach. Zmień mechanika na takiego, który zna się na tych autach. Filtr powietrza wymienia się co roku lub 10-12 tys. km, więc nie ma co tu analizować tylko zakładać nowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A czy jest możliwość sprawdzenia czy przewody od odmy przepuszczają? Czy nie bawić się w to i od razu do mechanika oddawać?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Test dymowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.