Skocz do zawartości

BMW E91 320d po chipie jaki intercooler

eloelo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakiś czas temu kolega wjechał w krawężnik waląc przy okazji w przeszkodę moim cackiem i m.in. urwał intercooler. Niedawno zrobiłem chipa, wyszło 216 kucy i 440nm. Początkowo obawiałem się czy tuner nie przesadził, ale rozmawiałem ze znajomym i powiedział, że skoro bebechy były zdrowe i wszystkie parametry były w porządku to mogło tyle wyjść. Aktualnie autko stoi rozebrane, czeka na części i myślę, że dobrze by było jak jest okazja wstawić jakiś większy IC niż seria. Mógłby ktoś polecić jakiś konkretny model lub może jakiś kolega z forum chce się pozbyć swojego? Znajomy polecał używkę fmic, czy może ktoś z kolegów z forum ma fmica lub inny, który dobrze sprawdzi się w przypadku tego pacjenta? Czy może jak już będę robił IC to dodać coś jeszcze? Co polecacie zrobić żeby autko jeszcze długo mi służyło? :)

Może przy okazji znajdzie się ktoś z woj. dolnośląskiego kto ma e91 na części? Potrzebuję sanki, zwrotnicę prawą, obydwie osłony silnika, zderzak polift i jeszcze pare pierdół.

Pozdrówki i miłego dnia! :)

W jaki sposób zmodyfikować? Gdzieś czytałem, że w 320d i 330d siedzi ten sam IC, dopiero w 335d jest inny, prawda to? Dlaczego customowy nie będzie dobry? Wiem, że robię w odwrotnej kolejności bo najpierw powinno się wymieniać IC a później robić strojenie, ale czy pod 216 kucy i 440nm nie będzie się sprawdzał jakiś customowy delikatnie większy niż seria?

Na pewno FMIC do 320D będzie się lepiej sprawdzał niż IC z 330D. Nie można też przesadzić z rozmiarem, bo będzie za duża turbo dziura. Po wymianie IC na wydajniejszy warto jest zrobić remap. Niestety taki urok tuningu.

Ok, czyli wsadzać FMIC'a bez nowych map jest bez sensu? W takim razie chyba póki co wsadzę serie 320d bo nie widzi mi się znów wywalić 1,5 koła żeby stroić pod IC.. Chyba, że po wsadzeniu nowego IC tuner, u którego robiłem chipa ogarnie to szybciej? jak to wygląda, trzeba od nowa wszystko dziabać czy poprostu zmienić szybko jakiś parametr?

Jeśli to ma być wgrywane wszystko od nowa to poskładam autko, żeby jeździło a ewentualnie nowe bebechy będę pchał w przyszłym roku. Myślałem, że dając odrobinę większy customowy IC pod mapę, która siedzi obecnie w bejcy odciążę ją trochę, ale skoro mogę zrobić jej gorzej to będę musiał odpuścić na ten moment.

A jeszcze takie pytanko, czy sanki od 330d będą pasować pod 320d?

Kolego jak potrzebujesz większy IC to mam za śmieszne pieniądze z mojej 335d IC-ek do sprzedania a jeżeli chodzi o turbo dziurę to żadnej nie będziesz miał po montażu IC z 335d bo on jest tylko trochę większy niż twój trzeba trochę porzeźbić by się zmieścił i znaleźć kogoś od spawania plastyku bo króciec przyłączeniowy od strony turbo jest większy i będzie gotowe montowałem już kilku kolegom z forum takie IC-ki i każdy był zadowolony z tego zabiegu i nie narzekał ani nic u tunera nie poprawiał po prostu przez zastosowanie większego IC będziesz miał niższą temperaturę powietrza doładowania w gorące dni i w sumie o to tylko chodzi, jak chcesz to pisz na priv to Ci wszystko wytłumaczę :cool2: :wink:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D