Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

ok miesiąca temu kupiłem E60 530d 218 km.

Nie powiem, że istnieje jakaś powtarzalność czy okoiczności drogowe czy pogodowe.

Stałem na skrzyżowaniu. Zielone. Zdjąłem nogę z hamulca i delikatnie na "gaz". Kontrolka silnika i komunikat BŁAD SILNIKA. OGRANICZENIE MOCY.

Ile bym nie naciskał to przyspieszał po swojemu powolutku. Zjechałem na pobocze. Wyłaczyłem silnik. Włączyłem i nic się nie działo złego. Żadnych kontrolek czy komunikatów.

Z tydzień spokoju. Wczoraj znowu. "start"ze świateł.

Dziś ponownie ale jazda powolna po remontowanej części drogi. Trochę bujania bo droga nierówna.

Gdzie szukaćprzyczyny?

Opublikowano
Pierwsze najważniejsze - masz informację o zatkanym filtrze paliwa. Inne błędy mogą być jego następstwem. Najważniejsza zasada jakiej mnie uczono - nie może być błędów ze strony niskiego ciśnienia paliwa, filtra paliwa przy badaniu strony wysokiej. Zacznij od strony filtra i niskiego ciśnienia paliwa, czyli pompy zaislającej. Generalnie z opisu błędów po stronie wysokiej wygląda, że system próbuje uzyskać ciśnienie - nastawa za wysoka, uchyb dodatni. Jeżlei ilości paliwa brakuje,np. przez niedrożny filtr paliwa, to tak będzie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem filtr. Do dziś spokój. Aż na skrzyżowaniu w wawie dźwięk i komunikat o ograniczeniu mocy. Silnik eylaczyl się. Wyciagniecie kluczyka, ponowne odpalenie i zadnych komunikatów. O co tu chodzi?
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...