Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. M47 z dpf po czipie za kilka dni zacząłem słyszeć powietrze....świst.

Wydaje mi się ze jest to powietrze miedzy turbo a interkulerem.

Jak sprawdzić dokładnie skad jest swist?

Na zimnym silniku nie słychać nic a nic. Po przejechaniu kilku km. 4....5....zaczyna dobiegać miedzy 2500 a 3000 obrotów.

Tylko dlaczego na zimnym nie słychać.

Czy moja teoria o większym ciśnieniu ma sens???

Na początku jazdy nie ma takiego ciśnienia?

Chyba wymienię dwa oringi ten ktory wchodzi do turbo numer

11617801206 oraz 11617788415.

?? Ma to sens?

Czy przez lewe powietrze dpf szybciej sie zapycha? Wydsje mi sie ze szybko dość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma jak tego sprawdzić. Obejrzyj wszystko. Rura ma dużą średnicę, więc domowymi sposobami ciężko małe nieszczelności wychwycić, bo z opisu wygląda na nie dużą. Jak mi pekła rura w aucie bez DPF, to za mną pojawiła się ogromna chmura po przyciśnięciu, więc w razie nieszczelności DPF dostanie po tyłku. Tylko, że u mnie dziura była wzdłuż rury bardzo duża, także gazując na postoju było słychać, że jest nieszczelność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No według mnie to ją masz na tej rurze co zdjąłeś nadadzona. Powinna tam być.
Opublikowano

Hmmm to jej tam nie widzialem. A ona nie wchodzi na gore na strone turbo?

Tam jest miejsce wlasnie tak jakby na taki ksztal gumy.

Cała rura wchodzi do środka.

Opublikowano

Dobra juz wiem:) tak masz racje to jest uszczelka. fakt faktem po czipie była ta rura sciagana by sprawdzic nastawnik tzn dzwignie od turbo.

Złożyłem to na tej starej uszczelce. Wiec może teraz poprostu nie domaga ona.

Opublikowano
Nie ma jak tego sprawdzić. Obejrzyj wszystko. Rura ma dużą średnicę, więc domowymi sposobami ciężko małe nieszczelności wychwycić, bo z opisu wygląda na nie dużą.

To, że nie wiesz jak to sprawdzać, nie znaczy że jest to niemożliwe. Wsadzasz korek gumowy w dolot turbo wraz z zaworkiem od dętki i pompujesz kompresorem, lub wyjmujesz czujnik temperatury, ciśnienia dolotu i przez otwór pompujesz. Metoda szybka i pewna

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
domowymi sposobami ciężko małe nieszczelności wychwycić

Napisałem, że jest ciężko. Kwestia inwencji twórczej. Dym, ciśnienie, woda i zabawa. Ten sposób kogoś z innego forum urzekł mnie najbardziej :D

wSF99sl.jpg

39ugfJo.jpg

Opublikowano
Nie ma jak tego sprawdzić. Obejrzyj wszystko. Rura ma dużą średnicę, więc domowymi sposobami ciężko małe nieszczelności wychwycić, bo z opisu wygląda na nie dużą.

To, że nie wiesz jak to sprawdzać, nie znaczy że jest to niemożliwe. Wsadzasz korek gumowy w dolot turbo wraz z zaworkiem od dętki i pompujesz kompresorem, lub wyjmujesz czujnik temperatury, ciśnienia dolotu i przez otwór pompujesz. Metoda szybka i pewna

Ale jak wsadze w otwor czujnika kompresor.....to nie bedzie spieprzalo powietrze do filtra lub przez samo turbo?

Opublikowano

Wydaje mi sie ze nieszczelność jest odrazu przy turbo do interculera.

Tam non stop jest olej...i ciagle w tym samym miejscu.

Zamowilem ta uszczelke.

Ma przyjsc lada dzien.

Zobacz Apacer na zdjeciu jesli mozesz.

Jest w poście powyżej. Ciąglepo lewej stronie olej.

Dzis wytarlem całość.

I po przejechaniu doslawnie 12 km ściągnąłem i tam jest olej.

Opublikowano

Myslisz ze to nie jest ta uszczelka?

Napewno po lewej stronie jest oleju duzo

Ja kupiłem uszczelke taka jak na pierwszym zdjeciu Twojego linka.

Opublikowano

Po założeniu nowej uszczelki dalej jest lipa.

Ale.....jest rozszczelnione turbo przy cieplej stronie. Tzn ta muszla. Uszczelka.

Tylko czemu dpf by sie zapychal wtedy?

Opublikowano

Nie ale juz wiem :) tzn chyba. Spaliny wydmuchiwane przez kolektor wydechowy wylatuja szpara.....turbo przez to podaje mniej powietrza wiwcej paliwa.

To jest dziura w samej muszli nie w turbo.

Oleju od wymiany do wymiany nie dolewalem.

Po wymianie uszczelki metalowej w turbo na ciepłej stronie wszystko wróciło do normy.

Tzn brak swistu.