Skocz do zawartości

CYRKI Z E46 2.0 R6 2000r Coupe 150 HP M52TUB20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie wiem od czego mam zacząć.... może zacznę od początku...

Ogólnie sprawa ma się następująco: Problem dotyczy braku mocy (nie zawsze, ale występuje) oraz falowania obrotów poprzez gaśnięcie silnika.

Zapalam samochód (na zimnym) i czekam chwilę niech sobie pochodzi...i tak:

Najpierw zaczyna się falowanie obrotów z 1000 na 1500 później na 1000

ALBO: z 1000 na 900 / 800/ 1000/ 800 i zaczyna się telepać buda - wtedy gdy dodaje gazu czuć że ten silnik nie pracuje tak jak powinien aksamitnie gładko

tylko tak jakby " nie na wszystkie gary" ?? wtedy jak ruszę to jest kaplica.... auto nie ma mocy a ekonomizer jakby mógł to by się obrócił dookoła własnej osi.

Inna sytuacja np. (na zimnym) odpalam i ruszam i trochę mocniej wciskam mu gazu efekt? NIC SIĘ NIE DZIEJE (w sensie, że ma moc) idzie jakby nigdy nic jest ok.

ale pojadę tak z 15 km i stanę przykładowo na światłach i zaczynają się cyrki nagle falowanie 1000/500/ 200/ 0. Odpalam - brak mocy. zgaszę - odpalę - wszystko OK.

Jest moc auto idzie nie ma żadnego problemu. :mad2:

Teraz jechałem i zrobiło się coś co nigdy nie miało miejsca. Po przejechaniu 2 km stanąłem na chwile zabrać plecak z domu, przychodzę wsiadam już słyszę nierówną pracę silnika.

Zgasiłem.... Odpalam a tu na desce rozdzielczej świeci się trójkąt w kółku (kontrola trakcji) myślę - wyłączę to.... [BAD], nie da się....ruszam.....ekonomizer się przekręca a ja nie mogę ruszyć auto totalnie straciło jakąkolwiek moc.

Czasem pomagało zgaszenie i przekręcenie na 1 pozycję i wrzucenie np 3rójki - SZARPNĘŁO i wszystko wracało do normy.... jednak jak tak dalej jechałem z tym trójkątem to auto zasłabło pojawiły się kontrolki i auto zgasło, po czym nie mogłem odpalić. Kręcić kręci ale nie odpala....na środku drogi stałem jak debil i myślę co tu robić ruch zablokowany ja nie mogę odpalić....wyszedłem odłączyłem klemę / podłączyłem i problem ustał jak gdyby nigdy nic.... HELP. :cry2:

Opublikowano
Jeżeli zapaliła się kontrolka ASC to może być problem np. z silnikiem krokowym lub przepustnicą. Dobrze byłoby odczytać błędy, może to powie w czym mniej więcej jest problem.
Opublikowano

Hmmm..... kiedyś gość mi zczytywał błędy i pisało tam że wypadanie zapłonu cyl 1,3,5

E3 Mieszanka paliwa, bank 1 przekroczony dopuszczalny zakres

E4 Mieszanka paliwa, bank 2 przekroczony dopuszczalny zakres

12 Czujnik walu rozdządu przy zaworze wydechowym, sygnał

7B Plan aktywacji chłodzenia

CA Limit sterowania mieszanka paliwa, bank1

CB Limit sterowania mieszanka paliwa, bank 2

EE wyp. zapł. cyl 1 / 5 /3

znalazłem coś takiego.....

Co o tym sądzicie? czy to uszczelki Vanosa?

http://www.blogomotive.pl/index.php/2015/06/19/474-vanos-bez-tajemnic-regeneracja/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I co zrobiłeś po odczytaniu takiej litanii błędów?

Wymieniłeś czujnik położenia wałka rozrządu po stronie wydechu na oryginał?

Wymieniłeś termostat na behr made in germany lub oryginał?

Usunąłeś nieszczelność dolotu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No właśnie nie miałem jak tego zrobić, bo aktualnie mam budowę i potrzebuje samochodu na co dzień.

Podejrzewam że świece nigdy nie były zmieniane jak i cewki a sporo czytałem że od tego należałoby zacząć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To czego oczekujesz? Jeszcze poganiasz z odpowiedzią a tego co wiadomo, że trzeba zrobić nie robisz.

Tak wymieniaj sprawne świece i cewki na nowe a to co trzeba zrobić zostaw :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponieważ gdyż wypadanie zapłonu jest skutkiem złego składu mieszanki, który jest spowodowany nieszczelnym dolotem. Nie wiem po co pytasz na forum jak podważasz rady. Pojechałeś do kogoś na diagnozę to niech naprawia to co zdiagnozował.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wyobraź sobie że ten u którego byłem nie jest mechanikiem, jak sama nazwa wskazuje DIAGNOZUJE - nie naprawia.

Byłem wtedy z innym problemem u niego i takie błędy mi pokazał w kompie, nie musisz się od razu napinać jak plandeka na żuku :D :D :mrgreen: trochę zrozumienia.

Poza tym później weszła pandemia i gdzie miałem to niby zrobić? Liczyłem że to forum jest po to by doradzać, rozwiązywać problemy a nie wywyższac się i pokazywać jakim to się jest znaFcą

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skoro znasz się lepiej to po co pytasz na forum? Wymień świece oraz cewki i auto będzie jak nowe, powodzenia życzę. Skoro ten DIAGNOZOWACZ nie potrafi zinterpretować błędów to nie DIAGNOZUJE tylko odczytuje i kasuje błędy, brawo dla niego, to samo robi moja żona.

Trochę zrozumienia? Masz pełno oczywistych błędów i nic nie robisz, co tu rozumieć? Co ma do tego pandemia? Warszaty zamknięte? U mnie wszystkie były i są otwarte.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL