Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam bawarkę e46 z silnikiem mm54b30. Problem jest tego typu, że słabo jedzie od dołu. Były regenerowane vanosy, wymienione uszczelki, usunięty luz, wymienony łańcuch rozrządu ( ten pomiędzy wałkami). Wcześniej wywalało błąd 106 Regel vanos oder blockiert. Po wymianie łańcucha wyrzuciło raz ten błąd więcej się nie pojawia ale dół jest nadal słaby i czuć zacięcię przy 4 tys obrotów i ok 5,5 tys. Dodaję filmik z Inpy. Na filmiku vanosy wogóle się nie poruszają. Nagranie podczas postoju. Wrzucę później film z inpy podczas jazdy. Macie jakiś pomysł co może być nie tak ? Wcześniej łapała lewe powietrze ale zostało to zrobione i chyba nic nie ma do tego.

Edytowane przez Daweed
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popraw tytuł - zamień e46 na 330ci.

Zmieniałeś czujniki położenia wałków rozrządu? Nie są przypadkiem w zamienniku?

Podaj błędy, sonda przed katalizatorem na banku 1 nie działa i widać problem za katalizatorem na banku 2. Pokaż sondy dłużej po rozgrzaniu, wolne obroty 20 sekund, dodaj gazu i znowu 20 sekund na wolnych. Są programy do nagrywania ekranu i wtedy oczy nie bolą tych, którzy chcą pomóc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

https://ibb.co/56XmvGT

https://ibb.co/56XmvGT

Takie błędy pokazuje. Gdy odpaliłem z pedałem wciśniętym w podłogę to zaczęło pokazywać wartości vanosa w inpie i lepiej jedzie. Wyżej zdjecia błędów. Póżniej dodam filmik z inpy.

Jeśli chodzi o czujniki to wydechowy zmieniałem bo kiedyś błąd mi wywalało.Jest na pewno ori. Dolotowy muszę sprawdzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak widać błąd 106 wraca i z nim auto nie będzie jechało, rozrząd jest źle ustawiony jak i zapewne vanos. Co to za sondy kupiłeś? Ewidentnie jest problem z sondą przed katalizatorem na banku 1 i za katalizatorem na banku 2 (ewentualnie problem z katalizatorem na tym banku).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Sondy ori z e46 2.8

Na tym ostatnim filmiku wartości rzeczywiste wałka wydechowego różnią się od decelowych ?? Bo te wartości na ssącym są bardziej zbliżone. Co by wskazywało raczej na źle ustawione vanosy. A czy czujnik wałka wydechowego mógłby przekłamywać i błędne wartości podawać ? Bo wydaje mi sie, że czujnik wałka jest zamiennikiem. ( ma napis BMW ale bez loga). Podmieniałem na ori BMW ale odrazu błąd wywala - to raczej na śmietnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widać, że rozrząd jest źle ustawiony, patent z pedałem gazu świadczy o tym, że sam vanos też jest do ustawienia, sporo osób to olewa albo nie potrafi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL