Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

No i mamy pierwsza awarię i to od razu poważną.

6500 km - najpierw prośba o dolanie płynu chłodniczego - wlałem litr i pocieszałem się że w g30 też się zdarzało (jest wątek na forum). Tyle że tam dolewka była jednorazowa.

Po przejechaniu 10 km znowu komunikat a w garażu kałuża. Auto pojechało na lawecie do ASO, rozebrali osłony ale jako że dziś sobota to jeszcze nie znaleźli miejsca wycieku. Prawdopodobnie rozbiórka wydechu i osprzętu. A ja jej wczoraj dokładkę zamówiłem :cry2:

• Odpowiedzi 324
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wtopa i to tak jak mowisz powazna bo unieruchamiajaca auto.

I pomysl ze jestes wlasnie na wakacjach objazdowych po Europie :/

W F20 mialem kiedys tez podobne objawy, okazalo sie ze kruciec od czujnika temperatury w zbiorniczku byl polamany i trzeba bylo wymienic.

Koszt kilka PLN za to brak auta przez 3 dni mocno upierdliwy.

.

• Moderatorzy
Opublikowano
Dostałem X3 20d ale mimo wszystko porażka. Mój „pierwszy raz” na lawecie od 16 lat :roll: i to w kilkumiesięcznym aucie :duh:
Opublikowano
A jak wygląda technicznie załatwienie tematu? Laweta i auto zastępcze na Twój koszt? Czy w ramach gwarancji dzwonisz do ASO, oni załatwiają lawetę i za darmo w ramach gwarancji dają Ci auto zastępcze?
Opublikowano
Nie wiem jak zrobił Randall, ale mi mily pan w salonie dlugo tlumaczyl, ze jeśli samochód z powodu awarii sie unieruchomi, to dzwonimy na obsługę za pomoca przycisku w samochodzie. Bedzie laweta i darmowy samochód zastepczy od BMW (nie od delaera, nie od aso, nie od ubezpieczyciela)
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tak jak mówi przedmówca. Należy dzwonić na numer wklejony we wnęce drzwi (tzw gwarancja mobilności bmw). Laweta pod dom i auto zastępcze również pod dom do czwartku. Jeśli w tym czasie aso sobie nie poradzi to wtedy oni mają załatwić auto zastępcze.
Opublikowano
Dostałem X3 20d ale mimo wszystko porażka. Mój „pierwszy raz” na lawecie od 16 lat :roll: i to w kilkumiesięcznym aucie :duh:

Ja na Twoim miejscu bym świętował podwójnie. Raz, że nie daleko w trasie, dwa, że raz na 16 lat.

Pomyśl jak moje F06 na lawecie w ciągu 2.5 roku wylądowało ze 5 razy ;) Funkel nówka, kosztowało majątek, nauczyło mnie stoickiego spokoju w oczekiwaniu 2-3h na lawetę + auto zastępcze ;)

Opublikowano
Tak jak mówi przedmówca. Należy dzwonić na numer wklejony we wnęce drzwi (tzw gwarancja mobilności bmw). Laweta pod dom i auto zastępcze również pod dom do czwartku. Jeśli w tym czasie aso sobie nie poradzi to wtedy oni mają załatwić auto zastępcze.

Skoro BMW, to w EU pewnie też to działa, nie?

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu bym świętował podwójnie. Raz, że nie daleko w trasie, dwa, że raz na 16 lat.

Pomyśl jak moje F06 na lawecie w ciągu 2.5 roku wylądowało ze 5 razy ;) Funkel nówka, kosztowało majątek, nauczyło mnie stoickiego spokoju w oczekiwaniu 2-3h na lawetę + auto zastępcze ;)

Masz rację, widocznie miałem wcześniej fart. Przyjmuje to wszystko na miękko właśnie dlatego że teraz nie miałem żadnego wyjazdu itp :|

Skoro BMW, to w EU pewnie też to działa, nie?

Chyba nawet poza EU, trzeba by poczytać dokładnie.

Opublikowano
Pomyśl jak moje F06 na lawecie w ciągu 2.5 roku wylądowało ze 5 razy ;)

Zraziłbym się do marki na dobre.

Ależ po tych wydarzeniach zmieniłem F06 na auto z Zuffenhausen. Oj szybko pożałowałem i z ulgą oddałem żonie. I patrzę teraz ze smutkiem, jak 550KM się marnuje :D Ale za to lubię słuchać z zewnątrz, jak odpala V8, tyle mi zostało z tej drogocennej lekcji życia.

Opublikowano

@Smokin

Nie śmiećmy Randallowi w tamcie ;)

W dużym skrócie, rebrandowany Tuareg, prowadzi się genialnie jak na SUVa i to koniec zalet. Tankujesz na stacji benzynowej, po otworzeniu drzwi kierowcy rodzina nie posłucha radia, pasażer otworzy drzwi szybciej niż kierowca, nie zamkniesz szyby z auta, ale z pilota domkniesz, tylna klapa otwierana z pilota, ale nie zamykana (obłęd), nie złożysz foteli tylnych z bagażnika, podłoga w bagażniku z bagnetem jak maska w polonezie, brak sensownej możliwości ustawiania skrótów do ustawień np. zmiana pozycji fotela pasażera, od czego i BMW i Merc ma dedykowany przycisk, klima nie może być w trybie auto+sync, adres w nawigacji musisz wklepywać na dotykowym ekranie, w trakcie jazdy koszmar, komfort jak w 911, a to nie to auto, silnik wymieniony z okazji nabicia 50tys km, itp itd :D Mógłbym tak godzinami opowiadać :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
@Smokin

Nie śmiećmy Randallowi w tamcie ;)

W dużym skrócie, rebrandowany Tuareg, prowadzi się genialnie jak na SUVa i to koniec zalet. Tankujesz na stacji benzynowej, po otworzeniu drzwi kierowcy rodzina nie posłucha radia, pasażer otworzy drzwi szybciej niż kierowca, nie zamkniesz szyby z auta, ale z pilota domkniesz, tylna klapa otwierana z pilota, ale nie zamykana (obłęd), nie złożysz foteli tylnych z bagażnika, podłoga w bagażniku z bagnetem jak maska w polonezie, brak sensownej możliwości ustawiania skrótów do ustawień np. zmiana pozycji fotela pasażera, od czego i BMW i Merc ma dedykowany przycisk, klima nie może być w trybie auto+sync, adres w nawigacji musisz wklepywać na dotykowym ekranie, w trakcie jazdy koszmar, komfort jak w 911, a to nie to auto, silnik wymieniony z okazji nabicia 50tys km, itp itd :D Mógłbym tak godzinami opowiadać :D

Jak poczytam Slawomira to się czasami cieszę, że miałem tylko tyle do wydania na samochód, ile miałem i względem moich upodobań G20 nie miało konkurencji :D

@randall akurat będziesz sobie mógł dokładnie porównać 2 generacje X3

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daj znać jak wrażenia z x3 bo masz fajne podejście o cenne uwagi a też to auto biorę pod uwagę, szczególnie realnie czy jest duzo większe...

Współczuję pecha :/

male-bmw-2.png
  • Moderatorzy
Opublikowano

Opisze wrażenia z X3, jeśli jakieś znajdę :D

Dzwonili z aso, do wymiany „moduł zarządzania ciepłem”, popatrzyłem na szybko to będzie chyba to:

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_7753-obudowa-termostatu-ukladu-chlodniczego

Niestety dziś jeszcze nie wiedza na kiedy będzie :roll:

• Moderatorzy
Opublikowano

No więc jeśli kogoś to interesuje to jest kolejny odcinek serialu :)

Wyżej wymieniony moduł został zamówiony z BMW AG i będzie .. końcem przyszłego tygodnia :evil:

Jutro kończy się użytkowanie X3 i dostaję auto od dealera, przy czym ustaliłem z wynajmem że mogę oddać auto nie pod domem tam gdzie zostało dostarczone tylko pod ASO. W wypadku takim jak mój (90 km do ASO) w tym momencie już zaczynają się koszty bo muszę pojechać do Rzeszowa i z powrotem i zmarnować 3 godziny.

Z lepszych wieści - udało się kupić dokładkę przednią M Performance w mega wyprzedaży Bawaria Motors Gdańsk z rabatem 56%. Może kiedyś zamontuję :mad2:

2qNwk08.jpg

SJBhlJx.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Smutne to, ale zgaduję, że dokładka poprawia humor ;) :cool2:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Moderatorzy
Opublikowano

Update:

Odebrałem auto zastępcze od dealera. F20 118i 3 cylindry 1.5, jakbym miał tym jechać na wakacje to bym chyba zwariował :mad2: W dodatku dalej nikt nie zna dokładnej daty przybycia modułu, tylko "koniec przyszłego tygodnia". Moje auto stoi na zewnątrz i już jest obs*ane przez ptaki, mam dość :evil:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
współczuję Randall , trzymam kciuki za szybką naprawę . tak naprawdę mogli się bardziej starać w ASO i dać coś podobnej klasy na czas naprawy :? Edytowane przez Krakus3
Opublikowano
Lepsza Beemka w trzech cylindrach niż Wieśwagen w czterech :mrgreen:

Obawiam się, że beemka w 3 cylindrach nie ma startu choćby do VW GTI ;) Ale za to w BMW nakleją Ci tęczowy znaczek :D

• Moderatorzy
Opublikowano

Bardzo lubię f20 i mam sentyment, wciąż twierdzę że to jedna z najlepiej prowadzących się BMW.

Niestety to klekoczące coś pod maską robi słabe wrażenie i pali po mieście więcej niż moja g20 :shock:

Pokazuje już pod 12 litrów a auto jest praktycznie bez wyposażenia i na kołach 16” :shock:

Opublikowano (edytowane)
Lepsza Beemka w trzech cylindrach niż Wieśwagen w czterech :mrgreen:

Obawiam się, że beemka w 3 cylindrach nie ma startu choćby do VW GTI ;) Ale za to w BMW nakleją Ci tęczowy znaczek :D

Absolutnie bym tego do GTI nie porównywał, bardziej do 1,4 TSI :wink: Nawet nic o tym znaczku nie mów, już przezroczysty mi się nie podobał, a z tęczowym to już pojechali po całości. Trzeba nakupić obecnych na zapas :D

@Randall

12 litrów?! Przecież to jest tragedia :shock: Czyli wychodzi na to, że ten silnik jest zbyt wyżyłowany nawet jak na F20, po prostu "nie ma czym", choćby kierowca bardzo się starał, a pomyśleć, że ten silnik montowali też w F30 ...

Edytowane przez Kryman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.