Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chciałabym się przywitac i dołączyć do Waszego forum, zapewne od teraz nie raz mi sie przyda wasza pomoc.

Kupiłem BMW 320d z 2004 roku z błędem elektronicznym. Nie działa radio z nawigacją, podnoszenie szyb (z pilota na kluczu bez problemu sie otwierają i zamykają), do tego nie pojawiają się także symbole kierunków na panelu mimo że kierunki działają normalnie. Macie może jakieś pomysły co to może byc? Chciałbym najpierw zajrzeć sam, a jak nic nie wskóram to w tygodniu auto idzie do mechanika. Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba zacząć od początku. Wyjechał tak z fabryki? Rozkodowywałeś VIN, sprawdzałeś bezpieczniki? Jakie radio masz dokładnie na pokładzie? Navi MK4?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Objaw wygląda na zwarcie na linii K-bus. Dla potwierdzenia dobrze byłoby sprawdzić błędy w liczniku.

Pozostaje Ci po kolei odłączać moduły, które są podłączone do tej linii i sprawdzać kiedy problem ustąpi.

Jak szukałem takiej usterki to włączyłem sobie awaryjne, jak pojawiły się kontrolki na liczniku to wiedziałem, że znalazłem winowajcę.

W E46 w której miałem podobny problem, winowajcą okazał się akcesoryjny interfejs do ipod. Klient nawet nie wiedział, że ma coś takiego