Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent to E91 330xD 2012.

Mam problem po aktualizacji mapy do najnowszej wersji 2020-2 (navi CIC). Update został przerwany przy około 25% z powodu zakończenia jazdy. Przy ponownym odpaleniu auta update ruszył z miejsca, w którym skończył. Po wgraniu mapy wyskoczyło standardowe info o konieczności restartu navi. I teraz do rzeczy - navi ciągle włącza się i wyłącza po kilku sekundach. Co jest grane? Miał ktoś podobny problem? Nie pomaga odłączenie akumulatora.

ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo dysk ci padł, albo coś poszło nie tak z aktualizacją. Nie ma to związku że wyłączyłeś auto, bo ja to zazwyczaj robię, na kilka przerw i nigdy nie było problemu. Jak u ciebie z obsługą kompa? Niestety ta navi chodzi na QNX :( pod windowsem nie podejrzysz tych partycji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A sprawdź czy masz dostęp do "kolekcji muzyki"

Przytrzymanie wciśniętej gałki regulacji siły głosu przez 20s powoduje restart nawigacji. Może enkoder dostał zwarcia na tym obwodzie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cursor z opisu wynika, że nawet nie zdąży tego sprawdzić. Cheile trwa zanim CIC załaduje muzę. Ja takie jaja miałem, jak zmieniłem dysk na SSD, którego navi nie obsługiwała. Co chwila resety, że nawet nie dało rady nic odpalić.
Opublikowano

No właśnie nie zdążę nic sprawdzić, bo po chwili nie reaguje na pokrętło i się restartuje. Też podejrzewam dysk twardy. Ale czy to ma związek z aktualizacją? Czy to czysty zbieg okoliczności?

Obsługa kompa - nic poza Windowsem nie znajdę niestety...

ad®ian™
Opublikowano
Cursor z opisu wynika, że nawet nie zdąży tego sprawdzić. Cheile trwa zanim CIC załaduje muzę. Ja takie jaja miałem, jak zmieniłem dysk na SSD, którego navi nie obsługiwała. Co chwila resety, że nawet nie dało rady nic odpalić.

Wpadłem na pewien pomysł. A jakby tak kupić dysk o tych samych parametrach i go sklonować? Nie będzie problemów z funkcją nawigacji? Czytałem coś o kodach FSC i teraz nie wiem czy to takie proste jak mi się wydaję.

ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie musisz brać o tych samych parametrach. Ja np. mam teraz dysk SSD Zinhao 120GB wsadzony, z powiększoną partycją na mp3. Oczywiście jak chcesz przejść na SSD to niewiele dysków jest obsługiwanych przez CIC. Co do problemu, to ja bym wyjął go z navi, podłączył pod kompa i zrzucil obraz całego dysku. Jest pełno tutoriali jak to zrobić pod hasłem "upgrade CIC SSD". Jak już będziesz miał dane zabezpieczone to przeskanuj dysk np. hddtunem, czy nie ma bad sectorow. Jak wszystko jest ok, to by znaczyło, że coś poszło nie tak podczas aktualizacji. Wtedy trzeba pozbyć się mapy z CIC i tego nigdy nie robiłem. Trzeba by poczytać jak.

Mogę ci napisać, że jak wsadziłem niekompatybilny dysk SSD to tak mi navi robiła. Odpalało się logo, potem pokazała menu i restart z czerwonym tłem. I tak non stop.

Z navi CIC jest o tyle dobrze, że nawet jak ci dysk padnie i nie odzyskasz swoich kodów FSC to możesz ja, bez nakładów finansowych spachować. Więc to nie jest problem.

Opublikowano
Upgrade raczej odpada. Chcę po prostu przywrócić do życia navi :) Czyli moja teoria jest słuszna? Do podłączenia dysku z CIC do kompa potrzebuję chyba jakiś adapter?
ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak. Wszystko git napisałeś. Oryginalnie wsadzony jest dysk dysk TOSHIBA 80GB model MK8050GAC. To jest dysk na IDE mie na SATA, więc musisz kupić przejściówkę lub kieszeń IDE na USB.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam jedną sztukę CIC z E90 gdzie problemem jest system plików w pamięci flash.

Zmiana dysku nie rozwiązała problemu z wykrywaniem dysku. Dysk z tej konkretnej sztuki w innej jednostce działa bez zarzutu