Skocz do zawartości

E39 520i pływa przy wyższej prędkości

Marek3003

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mój problem to bujanie na autostradzie a już przy każdym wietrze trudność z utrzymaniem pasa ruchu. Robię rocznie 8-10 tys i przez 3 lata wymieniłem już wszystko oprócz tulei pływających z tylu oraz sprężyn i amortyzatorow tylnych. Za zbieżność ręczę, opony także nowe. Amorki tylne maja chyba lepsza sprawność od nowych sachsow z przodu ale to inny temat. Teraz pytanie? Obstawiam tuleje pływające choć trudno mi uwierzyć bo nic innego się nie dzieje. Druga sprawa to przednie sprężyny w zamienniku. Czy mogą być za miękkie? Czy to może być przyczyna pływania?
Pozdrawiam.

Dlaczego masz lepsze niż nowe sachsy? To tuleje pływające lub amory. Zahamuj mocno bez odpuszczania siły i zobacz czy bujnie przód. To taki domowy sposób.

U mnie tuleje pływające dobrze wyglądały ale były już rozlazłe i miałem problemy przy wyprzedzaniu du, uch aut ciężarowych przy bocznym wietrze. Po zakończeniu wyprzedzania na autostradach auto przenosiło trochę na lewo lub prawo. Podmuch z auta naprzeciw też robiło to samo jak i poprzeczne nierówności na łukach drogi

• Zasłużeni forumowicze

Sedan czy kombi ?

U mnie przy skończonych amorach tylnych w kombi było słychać głuche walnięcie przy przejeżdżaniu przez krótkie progi jak na parkingach pod marketem. W kombi dochodzą jeszcze tuleje pionowe tylnego wózka, w sedanie są bardziej trwałe.

Sedan. Po prostu wydaje mi się ze zaczęło się po wymianie przednich sprężyn ale może to przypadek. Tuleje pionowe wózka tez mam 4 nowe. W samochodzie cisza zarówno na dziurach jak i przy szybko pokonywanych zakrętach. Generalnie jak już jadę to jej raczej nie oszczędzam :-) Ok. Wymienię tuleje pływające ciekawy jestem efektu.
Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
To trochę loteria. W sedanie wcale nie musi być taki sam objaw amortyzatorów jak kombi z tym łupnięciem. Jak miałem E36 i podczas powrotu z wakacji wylał jeden amortyzator to też się tak zachowywał na autostradzie jak statek na fali. Dopiero pod domem następnego dnia plama z tyłu wykazała co się zepsuło. Jak już będziesz robił pływające to wydaje mi się, że dobrze machnąć amory tylne, bo tam jest trochę zabawy, a geometria też się może zmienić. A nie posikał się któryś przypadkiem ?

• Zasłużeni forumowicze
Amortyzatoy można spokojnie wymienić niezależnie, nie zmieniają ustawień zbieżności.

Tak tylko kilka słów w temacie, tuleje pływające i te łączniki wymienione. To było to. Wiatru dużego nie ma ale rozpędziłem go do 180 i nic. Prowadzenie pewne, nie buja się, lepiej wchodzi w zakręty. Byłem pewien po prostu, że tak jak w W210 tuleje zaczną skrzypieć i to będzie objaw zużycia. Jednak nie, u mnie były prawdopodobnie od nowości bo bardzo ciężko wychodziły i są z logo BMW. W dłoni dało radę nimi poruszać, czyli guma już nie trzymała parametrów ale wybaczam po 24 latach. także zwracajcie na nie uwagę bo okazują się ważne jak diabli.
Pozdrawiam.