Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy istnieje możliwość upgradu z idrive 6 do 7 dla modelu G20 ?Do lipca tego roku wszystkie G20/G21, które mają cockpit plus, a nie professional mają niestety iDrive ver 6. Dopiero od lipca 2020 wszystkie nowe bmki bez względu na typ cockpit plus/professional będą wyposażone w iDrive 7.0.

Stąd pytanie czy będzie możliwość upgradu iDrive z ver 6.0 do 7.0 dla obecnych G20 z cockpitem plus?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Póki co jedyne miejsce gdzie uzyskasz odpowiedź i jest w stanie to wykonać to ASO.

Nie widziałem jeszcze ofert dla retrofitu jednostki MGU(navi professional ID7 i live cockpit professional)

• Moderatorzy
Opublikowano
a co to cokpit plus?

Mała navi business z analogowymi zegarami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może też zależeć od tego , czy Cockpit Plus od lipca będzie ten sam co teraz czy będzie uległ modyfikacjom na poziomie hardware ?
Opublikowano

Dostałem odpowiedź z BMW z dwóch różnych miejsc:

Odp. 1

"Uprzejmie informujemy, że taka aktualizacja nie będzie możliwa. Oprogramowanie komputera pokładowego wiąże się z zainstalowanymi w pojeździe modułami technologicznymi. By pojazd obsługiwał wersję systemu iDrive 7, musi on mieć fabrycznie zainstalowany moduł, który jest do tego przeznaczony.

Odp. 2

"w odpowiedzi na zgłoszenie informuję, że producent BMW AG z siedzibą w Monachium nie przewidział możliwości aktualizacji wersji modułu w pojeździe. Związane jest to ze zbyt dużą ingerencją w strukturę pojazdu.

W związku z powyższym informuję, że może Pan zaktualizować obecną wersję ID6 w Pana pojeździe w Autoryzowanym Serwisie BMW bez możliwości zmiany na ID7."

także nici u mnie z nadchodzącej wreszcie obsługi android auto bo tylko z iD 7.0 ma działać, jak to mówią peszek ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a co to cokpit plus?

dzięki a ta duża nawi z cyfrowymi zegarami ale "okrągłymi"?

• Moderatorzy
Opublikowano
a co to cokpit plus?

dzięki a ta duża nawi z cyfrowymi zegarami ale "okrągłymi"?

Takiej kombinacji nie widziałem ;) pisząc analogowe miałem na myśli te okrągłe (mój błąd bo to tez LCD).

Opublikowano
Dobrze to zrozumiałem? Jeśli mam teraz cockpit professional to mam ID 7 i aktualizacja obsługująca android auto powinna być możliwa?

Tak, jeśli masz Live Cockpit Professional (ID 7). Android auto będzie dostępne prawdopodobnie od lipca poprzez aktualizacje, bez konieczności wizyty w salonie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tak, jeśli masz Live Cockpit Professional (ID 7). Android auto będzie dostępne prawdopodobnie od lipca poprzez aktualizacje, bez konieczności wizyty w salonie.

Co tam Android Auto - nagrywanie, to jest to :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak idrive 6 ale to wnętrze g30 :)

dzięki

tak to G3x, ale to chyba nie ma znaczenia bo elektronika ta sama...

rozumiem że z iDrive 6 nici z androida...

Opublikowano
Dla mnie najlepsza zmiana to będzie przeniesienie informacji z Google Maps (czy jakiejkolwiek innej apki nawigacyjnej) do Head Upa :) Obecnie wskazówki nawigacyjne trafiają do head upa tylko wtedy gdy korzystamy z normalnej nawigacji. Po aktualizacji Lipcowej (mam nadzieję, że aktualizacja obejmie wszystkie pojazdy z iDrive 7...) head up powinien działać także z apkami nawigacyjnymi z telefonu. Przynajmniej tak czytałem na bmw blog. Czy ktoś pytał konkretnie o taki feature w ASO, aby to potwierdzić?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Na moje to autor artykułu się zamotał i sieje dezinformację. Aktualizacje OTA są DLA iDrive 7, nie DO iDrive 7.

Chociaż w sumie to w artykule nie wspomina się o iDrive 6, tylko o 2-3 letnich pojazdach.