Skocz do zawartości

E39 dokładam navi mk2 czy da się podłączyć komplet na stole?

szumrak

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Witam okazyjnie kupiłem zestaw, czyli prawie kompletną wiązkę, monitor 4:3, czytnik MK2, tuner radia, tuner tv, wzmacniacz, zmieniarka, odbiornik GPS. Uzupełniłem brakujące kabelki, wszystko podłączone na stole, efekt taki że z panela działa obsługa radia ale na ślepo na wyświetlaczu jest ciemny ekran i białą belka na dole tam gdzie powinna być godzina i data, teraz pytanie czy coś jest skopane, czy trzeba podłączyć I-BUS, czyli podpiąć do samochodu?

SAVE-20200527-125007.jpg

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Musi dostać sygnal z licznika żeby się obudzić. Podłącz sygnał I bus z auta, a jak chcesz uruchomić na stole, to potrzebujesz program Navcoder żeby wysłać ramkę niby z licznika.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Masz rację kolego wrzuciłem graty do bagażnika, ibus z wtyczki w lewym błotniku zasilanie do aku, zapłon i ........

IMG-20200527-154218.jpg

System nie widzi nawigacji, czytnik wydaje się być sprawny płytę przyjmuje, po naciśnięciu przycisku oddaje, kontrolki świecą prawidłowo.

Obecnie w samochodzie licznik z małym bc plus mid na konsoli. Nic jeszcze nie zmieniałem w kodowaniu. Czy możliwe że nie widzi navi do puki nie doda się jej kodowo do wersji wyposażenia?

• Zasłużeni forumowicze
Nie trzeba kodowania żeby to wszystko działało. Możliwe że czytnik nie daje obrazu, częsta usterka. Jeżeli czytnik ma niebieską i purpurową wtyczkę, a takie ma mk2, to wypnij niebieską wtyczkę z modułu TV i podłącz do niebieskiego gniazda czytnika. Jeżeli nadal nie będzie obrazu, to znaczy że czytnik uszkodzony.

• Zasłużeni forumowicze

Zrobiłem tak jak pisałeś i mam tylko zakłócenia na ekranie

IMG-20200527-203304.jpg

Można coś tam jeszcze sprawdzić czy szukać odrazu nowego czytnika, w czytniku nie było płyty ale podejrzewam że nie ma to znaczenia.

• Zasłużeni forumowicze
Pamiętaj że nie można odłączać czytnika od napięcia, do puki nie przejdzie w stan uśpienia, czyli dioda przestanie migać, zgasnie i czekamy jeszcze 1-2 minuty. Nieumiejętne odłączenie czytnika na 99% skończy się usterką taką jak u ciebie.

• Zasłużeni forumowicze
Otworzyłem czytnik i akurat u mnie jest inna przyczyna, nadmiar wody, spróbuję poczyscic poprawić ścieżkę i luty i zobaczymy.

• 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Nabyłem używany MK3 oczywiście sprawny, po podłączeniu nie świeciła nawet dioda power, oczywiście śmieć! Nabyłem kolejny tym razem dioda świeci ale ekran robi się cały biały, problem z kodowaniem? Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

• Zasłużeni forumowicze
Wyślij mi swój email na PW to prześlę zdjęcia wieczorem tego co mam, żeby było wiadomo o czym rozmawiamy i podam szczegóły. Mogę wysłać Ci do paczkomatu, a zapłacisz jeśli będzie działać - liczę na uczciwość :)

• Zasłużeni forumowicze
Tak też myślałem, w przypadku tego drugiego navcoder go widzi, i można zmienić Vin, model diagnostyka możliwa przez pierwsze 5sek od włączenia zapłonu, później wyskakuje BUSY.

• Zasłużeni forumowicze

Dzięki koledze Fuser mam działający czytnik mk3, niech mu to w dzieciach wynagrodzi ;)

Jednak mam kolejny problem do wyboru języki DE i GB jednak GB nie idzie włączyć jak się na niego kliknie to nic się nie dzieje, softy do mr.Lova spolszczajace GB lub DE nic nie dają, oryginalne softy v22, v27, v29 też nic nie zmieniają. Po zmianie navcoderem języka żeby pierwszy był GB także nic nie zmienia. Czy przyczyną może być licznik w wersji LOW ten z samochodzikiem? A może muszę dopisać navi do nr SA i przekodować auto?

I jeszcze jedno, gdy miałem obraz z tunera TV tam było więcej języków, ale też nie dało się zmienić na inny niż DE.

• Zasłużeni forumowicze

"Zmusiłeś" mnie to poszukałem :)

To tak chyba nie zadziała w ten sposób jak masz składaka. Trzeba zrobić w INPA reset navi, potem wgrać ori soft, a potem uaktualniać, ale nie wierz mi na słowo, sam poszukaj. Może tutaj

https://chomikuj.pl/mlodzik1/Navigacja+MK4+SOFT

• Zasłużeni forumowicze
U siebie spolszczyłem dokładaną mk3 bez kodowania i z licznikiem low. Przyczyna musi leżeć gdzie indziej. Po włożeniu płyty nic się nie dzieje, czy aktualizacja nic nie zmienia? Robisz to w aucie czy na stole?

• Zasłużeni forumowicze
Robię to w aucie, aktualizacja przebiega prawidłowo, na koniec oddaje płytę, wciskam ok, resetuje się, w efekcie zmiana splash screen w ustawieniach wyświetlana jest inna wersja softu i właściwie to tyle. Nawet jak wybieram język angielski kliknę na nim to i tak na pomarańczowo pozostaje DE a nie GB, próbowałem spolszczenia DE-PL ale też nic nie dało.

• Zasłużeni forumowicze
U siebie spolszczyłem dokładaną mk3 bez kodowania i z licznikiem low. Przyczyna musi leżeć gdzie indziej.

Widocznie czytnik i navi miałeś z tym samym softem, tzn. oryginalnym, a ja wysłałem Szumrakowi napęd, na którym była kiedyś spolszczana nawigacja. Monitor ma z softem oryginalnym, a czytnik z innym i pewnie dlatego nie chcą ze sobą gadać.

• Zasłużeni forumowicze
U siebie spolszczyłem dokładaną mk3 bez kodowania i z licznikiem low. Przyczyna musi leżeć gdzie indziej.

Widocznie czytnik i navi miałeś z tym samym softem, tzn. oryginalnym, a ja wysłałem Szumrakowi napęd, na którym była kiedyś spolszczana nawigacja. Monitor ma z softem oryginalnym, a czytnik z innym i pewnie dlatego nie chcą ze sobą gadać.

Jak dla mnie to nie to.

Wpisałeś poprawny vin w czytniku? Ja kupowałem wszystko osobno jeżeli chodzi o navi i wszystko działa bez problemu. Jak mam podłączony sam tuner TV, to mam do wyboru sześć albo siedem języków. Odłącz całkowicie moduł TV i w jego miejsce podłącz czytnik może wtedy się uda. Nawet czytnik z land rovera działa bez problemu tylko jego niestety nie da się spolszczyć ani zmienić softu, bo jest fabrycznie zablokowany.

• Zasłużeni forumowicze

Tak Vin i model jest wpisany prawidłowo. Ale masz rację z tym żeby wpiąć go zamiast tunera tv bo w tunerze też nie szło zmienić języka więc może to on wszystko blokuje. Jutro sprawdzę!

Wielkie dzięki za sugestię.

Piotr520 czy z tym licznikiem LOW jest szansa żeby pokazywało spalanie itp? Jak to wygląda u ciebie?