Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawa przednia, ta długa, jak się chwyci za drążek pomiędzy przegubami i rusza wzdłużnie prawo-lewo to stuka jak na filmie. Luzu innego tzn góra dół nie ma. Ktoś ma xdrive żeby sprawdzić czy to normalne?

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każda półoś tak stuka przecież jak koło chodzi góra dół to półoś musi mieć luz, a przednia na dodatek jeszcze przy skręcie potrzebuje trochę luzu.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Okay, kiedyś w innym przednionapędowym samochodzie w środkowym przegubie była sprężyna która rozpychała cała półoś i generalnie było bardziej to wszystko sztywne. Stad moje pytanie czy tak łatwo u kogoś tak się przesuwa.

Wogóle pytam bo mam delikatne pukanie na bardzo małych krótkich nierównościach przy małej prędkości, szczególnie przy skręcaniu. Coś jak typowe pukanie łacznika stabilizatora, ale te mam nowe.

Opublikowano

Nie ma nikogo z xdrive E9x? Nie chce wydawac 8 stów niepotrzebnie. Wystarczy chwycić od dołu półoś i poruszac prawo-lewo. Chodzi o długa przednia czyli od strony pasażera.

W E84 polosie z przodu sa sztywne, nie da rady ich ruszyc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Półoś wymieniona, stuki ustały, ale siwy olej wyleciał z przedniego dyfra. Chyba mnie czeka regeneracja.

Edit

W opcji kupienia uzywki przedni dyfer to nr 31507533977, ktory jest malo osiagalny, natomiast jest zastepowany od 2007r przez 31507572652 ale nonexchangeable, wiec teoretycznie ten nowy do mojego nie pasuje. Natomiast obydwa maja przelozenie 2.93 i ten nowszy jest do wszystkich E9x LCI i preLCI. I tak na oko wygladaja tak samo. Wie ktos czy ten nowszy jakos jednak bedzie do mnie pasowac?

Druga sprawa to ze dostepne sa tylko 2.92, a wg realoem powinienem miec 2.93. Ma to jakies znaczenie?

Opublikowano
Czemu sądzisz że dyfer do wymiany? Coś w nim stuka albo ma luzy?

No siwy olej wylecial na ktorym przejechalem 20tys. To chyba nie halo wg mie.

Opublikowano

Jeśli nie ma luzów, nic nie chobota to jeździć. Są tez specjalne dodatki do oleju właśnie do przekładni. Stosuje to do ładowarki i przez niego olej jest siwy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czemu sądzisz że dyfer do wymiany? Coś w nim stuka albo ma luzy?

No siwy olej wylecial na ktorym przejechalem 20tys. To chyba nie halo wg mie.

Nie kupuj uzywki. To bez sensu. Nie jezdzij, zregeneruj dyfer. Siwy olej oznacza ze da sie go uratowac a jak pojezdzisz wiecej, caly sie rozwali i staniesz gdzies na drodze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nic nie wyje, stuka, szarpie i nie było opiłków to wymienić olej i tyle, tam zawsze będzie trochę syfu bo sprzęgła się ścierają, taka jest konstrukcja x-drive.
3A0jS9b.png
Opublikowano

No dobra faktycznie chyba regeneracja jest lepszym rozwiazaniem. Troche mnie podkurzyla informacja jednego z serwisow, ktory sie oglasza ze regeneruje takie dyferencjaly za 1200zl a w czasie rozmowy uslyszalem 1300zl-1500zl netto.

Zastanawiam sie czy samemu nie probowac dostac zestawu naprawczego i sprobowac samemu to zrobic, tzn mechanik oczywiscie. Ale czytalem ze tam jakies dokladnosci <1mm sa niezbedne, a tego juz pewno w warunkach typowego warsztatu w stodole to zrobic sie nie da.

I mowie tutaj o dyfrze przednim, nie skrzynce xdrive, zeby byla jasnosc.

Zapomnialem dodac, ze sprawa zaczela sie jak przy wymianie oleju nalalem olej DTF1 od skrzynki xdrive do przedniego dyfra. I jezdzil tak ok 20tys. na tym oleju, po czym zmienilismy na 75W90 i po kolejnych 20tys zauwazylismy ten siwy olej.