Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dobrze, że coś takiego zauważyłeś, bo nie każdy zwróci uwagę. Daj znać jak poszło :)
  • Odpowiedzi 725
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Audi A5 2021 to auto z plusami i minusami , ale dla mnie to auto typu USELESS , dlaczego? bo do niego nie da się włożyć butelkę 1,5 wody do kieszonki w drzwiach kierowcy , czyli w moim przypadku dyskwalifikacja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Audi A5 2021 to auto z plusami i minusami , ale dla mnie to auto typu USELESS , dlaczego? bo do niego nie da się włożyć butelkę 1,5 wody do kieszonki w drzwiach kierowcy , czyli w moim przypadku dyskwalifikacja

Ja tez jestem drobizagowy i mam swoje idee fix - ale zeby od razu dyskwalifikacja? :)

Mamy w sklepach butelki 0,75 czy 1,0l - cos sie da wykombinowac ;)

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja tez jestem drobizagowy i mam swoje idee fix - ale zeby od razu dyskwalifikacja? :)

dlaczego nie ? samochód to nie żona , ma być dokładnie dostosowany do potrzeb kierowcy - każdy ma inne potrzeby - a nie odwrotnie :wink: , oczywiście mówię o samochodzie użytkowym którym robię prawie 40tyś km rocznie i jest moim miejscem pracy w pewnym sensie, a nie np. sportowym czy zabytkowym...itd . w moim przypadku temat butelki 1,5l w drzwiach ,telefon na widoku z możliwością dostępu do niego- mam dwie karty SIM i nie da się inaczej-, włosy które nie dotykają podsufitki , i kolana które nie dotykają deskę rozdzielczą , to są podstawy które mogą dyskwalifikować auta , reszta do miły dodatek

natomiast wracając do A5 , mogę powiedzieć że G20 jest lepszym autem wg. mnie , i tu mogę pisać o drobiazgi :

- kierownica : co z tego jak jest z fajnej skóry , ale jest bezpośrednio nakładana na goły metal , co powoduje że od razy stęskniłem się za moją kierownicę w G20 - boski 1 mm pianki który daje całkiem innych doznań, nawet mając gorszą skórę

- system audio , miałem ten średni w A5 , dlaczego drgania z głośników przychodzą przez mój lewy łokieć który się opierał na drzwiach ? , w G20 tego nie ma , bass czuć w płucach a nie w łokciu :lol:

- siedzenia : co z tego że są szersze i miększe w A5 , jak ich profil jest do d.. , chodzi mi o fantastyczną kołysankę w G20 która powoduje że wysiadasz z auta po 2 godzinach jazdy i nie czujesz że podudzia są twarde, zmęczone .

- silnik i ASB : bez emocji ,zero brzmienia , naprawdę tu bym myślał o EV jak komuś nie potrzeba daleki zasięg , natomiast reakcja ASB - w trybie COMFORT- praktycznie taka sama jak w G20

- zawieszenie ma bardzo fajne , lepsze niż w moim G20

- wyciszenie przepaść w porównaniu do G20 - na korzyść G20 - i szumy z opon na niskich prędkościach i szumy wiatru powyżej 160 .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
- kierownica : co z tego jak jest z fajnej skóry , ale jest bezpośrednio nakładana na goły metal , co powoduje że od razy stęskniłem się za moją kierownicę w G20 - boski 1 mm pianki który daje całkiem innych doznań, nawet mając gorszą skórę

- system audio , miałem ten średni w A5 , dlaczego drgania z głośników przychodzą przez mój lewy łokieć który się opierał na drzwiach ? , w G20 tego nie ma , bass czuć w płucach a nie w łokciu :lol:

- siedzenia : co z tego że są szersze i miększe w A5 , jak ich profil jest do d.. , chodzi mi o fantastyczną kołysankę w G20 która powoduje że wysiadasz z auta po 2 godzinach jazdy i nie czujesz że podudzia są twarde, zmęczone .

- silnik i ASB : bez emocji ,zero brzmienia , naprawdę tu bym myślał o EV jak komuś nie potrzeba daleki zasięg , natomiast reakcja ASB - w trybie COMFORT- praktycznie taka sama jak w G20

- zawieszenie ma bardzo fajne , lepsze niż w moim G20

- wyciszenie przepaść w porównaniu do G20 - na korzyść G20 - i szumy z opon na niskich prędkościach i szumy wiatru powyżej 160 .

Dobre spostrzezenia :cool2:

Do tego bym dodal tez wyglad zewnetrzny - poprzednia generacja wygladala rewelacyjnie na swoje czasy i podobala mi sie bardziej od F30.

Obecna generacja nie ma nawet podejscia do agresywnej sylwetki G20.

Jedyne co mi sie bardziej podoba w tym aucie od G20 to liczniki przed kierowca - Audi jakos to lepiej rozwiazalo, sa czytelniejsze i te mapy wygladaja o niebo lepiej od tego co jest na VC.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jedyne co mi sie bardziej podoba w tym aucie od G20 to liczniki przed kierowca - Audi jakos to lepiej rozwiazalo, sa czytelniejsze i te mapy wygladaja o niebo lepiej od tego co jest na VC.

Trudno mi powiedzieć , bo nie miałem

doczynienia z cyfrowym licznikiem w G20 , choć teoretycznie wolę mieć cyfrowe inne niż okrągłe , bo jaki sens zamieniać tradycyjne okrągłe na cyfrowe okrągłe ? ..ale to moja teoria nie podparta praktyką .

Co do różnic w stosunku do A5 jest jedna rzecz : podejście innych kierowców do widoku mojego G20 w lusterku wstecznym - natychmiast zjeżdżają na bok - chyba że to van na ukraińskich rejestracjach :wink: -

Natomiast jeżdżąc szybszą A5 , nie zostało van DPD który nie zajeżdżał mi lewy pas pod nosem obwodnicą Krakowa . Ewidentnie większy szacunek innych kierowców do BMW :cool2:

Opublikowano

Trudno mi powiedzieć , bo nie miałem

doczynienia z cyfrowym licznikiem w G20 , choć teoretycznie wolę mieć cyfrowe inne niż okrągłe , bo jaki sens zamieniać tradycyjne okrągłe na cyfrowe okrągłe ? ..ale to moja teoria nie podparta praktyką .

Co do różnic w stosunku do A5 jest jedna rzecz : podejście innych kierowców do widoku mojego G20 w lusterku wstecznym - natychmiast zjeżdżają na bok - chyba że to van na ukraińskich rejestracjach :wink: -

Natomiast jeżdżąc szybszą A5 , nie zostało van DPD który nie zajeżdżał mi lewy pas pod nosem obwodnicą Krakowa . Ewidentnie większy szacunek innych kierowców do BMW :cool2:

Zawsze każdy się śmieję jak to mówię, tak jak i ja śmiałem się kiedyś z mojego ojca, który jak przesiadł się z passata na x3, to opowiadał, że mu ludzie zjeżdżali z drogi. Teraz sam to potwierdzam. Baaaa, odkąd założyłem czarny grill do 518d, to uległo to jeszcze spotęgowaniu :) ciekawe czy by tak zjeżdżali wiedząc, że to 150konna Beti ;)

DVM73Gz.jpg

Opublikowano
A jak jeszcze założysz zderzak M-pakiet to do rowu będą uciekać :twisted:

Zdecydowanie dlatego tego nie zrobiłem do tej pory :oops:

Krakus to jeszcze tylko sygnały niebieskie mógłby dodać i efekt murowany :)

Opublikowano
Ile kosztuje ten czarny grill do G30? Dopiero co widzielismy nasze auto na placu u dilera i Zona juz mowila ze czarne nerki moglyby wpasc :D
Opublikowano
Ile kosztuje ten czarny grill do G30? Dopiero co widzielismy nasze auto na placu u dilera i Zona juz mowila ze czarne nerki moglyby wpasc :D

Normalnie koło 600 za oryginał, ja kupiłem nowy oryginalny na allegro za 250zł (miałem farta). Zamienniki są za 200zł, ale nie wiem jaką mają jakość, pewnie jest ok. Miałem wątpliwość, czy czarny do czarnego będzie ok, ale jest bardzo ok! :) dołożyłem też mpak 19stki. Wyglada na to, że trzeba będzie zostać z autem dłużej przez zmiany w leasingach.

Opublikowano

Miałem zamontowany zamiennik i w F10 i w F30.

Nie było z nimi problemów. Ani z montażem, ani z wyglądem. Patrząc na auto konia z rzędem temu, kto by powiedział, że to nie ori, pod względem dopasowania i jakości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
A jak jeszcze założysz zderzak M-pakiet to do rowu będą uciekać :twisted:

wtedy by go nazywano : postrach dróg w mieście sexu i biznesu .. Augustów :wink: :lol:

Leeo , bardzo dobra decyzja z tym czarnym grilem , wygląda świeżo i to z całkiem długim pazurem :cool2:

Edytowane przez Krakus3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Krakus to jeszcze tylko sygnały niebieskie mógłby dodać i efekt murowany :)

obawiam się że efekt byłby podobny do tego : :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czekam na odbiór auta po wymianie przekładni w ASO , i widzę nową X2 20i w M do wydania klientowi na oponach Michelin PS4 - made in Italy- :shock:
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czekam na odbiór auta po wymianie przekładni w ASO

Co sie stalo?

BMW nie ma szczescia do tych przekladni kierowniczych, w F10 bylo ich chyba z 10 rodzajow podczas zycia modelu.

W mojej F10 stukalo tam cos ciagle, pukalo przy niskich predkosciach (<20 km/h) i wrecz chwile po zatrzymaniu nawet.

A w F20 skorodowaly i odpadly 3 aluminiowe sruby i aktuator elektryczny wisial pod autem (--> laweta).

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czekam na odbiór auta po wymianie przekładni w ASO

Co sie stalo?

BMW nie ma szczescia do tych przekladni kierowniczych, w F10 bylo ich chyba z 10 rodzajow podczas zycia modelu.

W mojej F10 stukalo tam cos ciagle, pukalo przy niskich predkosciach (<20 km/h) i wrecz chwile po zatrzymaniu nawet.

A w F20 skorodowaly i odpadly 3 aluminiowe sruby i aktuator elektryczny wisial pod autem (--> laweta).

U mnie w F20 padła przekładnia. Okazało się ku mojej radości że jest akcja serwisowa na te śruby właśnie. Akcja była co prawda tylko na śruby, ale że nie było opcji na ich odkręcenie to wymieniali całą przekładnie. W taki właśnie sposób zyskałem nowiutką przekładnie o wartości z tv 9300 do 7 letniego auta :)

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co Ci tak te autko podskakuje? :) brakuje aksamitnosci w pokonywaniu nierownosci ;)

no tak , burżuj w 5er nie przyzwyczajony do takiego podskakiwania :wink: a tak na poważnie , ta droga u mnie na wsi , jeszcze nie widziała funduszy unijnych , stąd ta aksamitna jazda :P

Opublikowano

Co sie stalo?

taki objaw akustyczny po około 45 jazdy , nie zawsze , ale uznali że trzeba wymienić całą przekładnię

https://streamable.com/45k6fx

Powiedz czy wymiana przekładni pomogła? Czy po wymianie jest cicho?

Ja dziś przysłuchałem się temu co jest u mnie - "skrzypienie"jest non stop i jednak dość głośno.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepraszam nie zauważyłem posta , tak @woltan jest grobowa cisza teraz po wymianie .

Natomiast teraz jest akcja serwisowa na łączenie nadkola z błotnikiem , kontrola i wymiana jakieś nitów jak trzeba , właśnie czekam na odbiór auta z przeglądu po 60tys km