Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy możecie mi pomóc ustalić co jest potrzebne oprócz samych rolet w tylnych drzwiach? Czy muszę szukać ramki, żeby zamocować haczyki, czy może haczyki montuje się pod standardową listwę?

Według realoem wygląda na to, że ramka jest jedna......

A jeżeli jest więcej, to zwykłej nie mogę odszukać w częściach.

tyl-drzwi.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

czy możecie mi pomóc ustalić co jest potrzebne oprócz samych rolet w tylnych drzwiach? Czy muszę szukać ramki, żeby zamocować haczyki, czy może haczyki montuje się pod standardową listwę?

Według realoem wygląda na to, że ramka jest jedna......

A jeżeli jest więcej, to zwykłej nie mogę odszukać w częściach.

tyl-drzwi.png

A więc:

Ramke ja zmienialem bo górne haczyki są do drzwi, ale te na małe szybki sa juz w ramce.

Oprócz tego musisz gorne wzmocnienie boczka zmienic - zmudna robota, bo na zywice klejone do tapicerki od wewnatrz.

WG real oem ramki sa dwie.

Opublikowano

Ramkę też bez problemu możesz adaptować swoją starą.

wystarczy wykonanie 3 otworów pod haczyki oraz przycięcie słupka środkowego ramki, w który wejdzie małą tójkątna roleta.

Elementy nr 5 i 6 nie muszą być BMW. 6 to zwykła śrubka, a 5 znajdziesz u sprzedawców handlujących spinkami bez problemu.

Rozmiar nr 5 pozyskasz jak ściągniesz swoją ramkę -> w ramie drzwi są już gotowe kwadratowe otwory na to.

Ale najgorsze jest to co napisał luk_byd adaptacja starego boczka pod roletę. Chyba, że uda ci się kupić pasujący do Ciebie.

Opublikowano

Dzięki Panowie,

boczki mam z roletami, rolety w trójkąty również. Interesował mnie tylko sposób mocowania zaczepów, a zwłaszcza trójkącikowych.

czyli podsumowując - mając rolety w boczkach oraz w słupku wystarczy zrobić otwory na dużą (sztuk dwie) i założyć haczyki przykręcane.

Czy bez zmiany ramki da radę w takim razie założyć haczyk do małej rolety?

Opublikowano

Da radę. Do tej małej rolety najłatwiej. Po prostu haczyk wkręcasz na jeden wkręt do ramki. Dobrze jest zrobić wczesniej małym wiertłem otór w ramce.

Pod haczyki na dużą roletę należy w ramce wyciąć otwory kwadratowe tak, aby wypustki haczyka weszły w ramkę - jak będziesz miał haczyk w ręce zobaczysz o co chodzi.

Opublikowano

Dzięki za info. W międzyczasie się temat zestarzał - trafiłem już ramki z haczykami, więc całość przełożę po prostu.

Ale jeszcze raz dzięki za info! :)

Opublikowano
to zrozumiałe. Ja przerabiałem, ale jak to robiłem to nie mogłem trafić chyba taniej jak 260pln za ramkę. Haczyki mnie kosztowały chyba jakieś 50pln na stronę. Tak więc decyzja była prosta i kilka stów w kieszeni. Nie widziałem sensu wydawania więcej za te plastiki tym bardziej, że różnica taka, że sam wyciąłem otwory a nie maszyna w fabryce.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to zrozumiałe. Ja przerabiałem, ale jak to robiłem to nie mogłem trafić chyba taniej jak 260pln za ramkę. Haczyki mnie kosztowały chyba jakieś 50pln na stronę. Tak więc decyzja była prosta i kilka stów w kieszeni. Nie widziałem sensu wydawania więcej za te plastiki tym bardziej, że różnica taka, że sam wyciąłem otwory a nie maszyna w fabryce.

Ja za podobne pieniadze kupowalem nowe w ASO.

A boczek mialem pod glosnik w dodatku Bang Olufsen z Nappa ale bez rolety stad trza bylo 'rzezbic'.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
montował ktoś dodatkowo tylną elektryczną rolete ? trzeba jakis kabel ciągnąć czy podpinamy sie pod to co jest ? wiem że potrzebuje rolety +panel przyciskow
gm7CfMp.jpg?1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
podpinam się pod pytanie odnośnie tylnej rolety ? oprocz tylnej rolety oraz nowych przycisków cos jeszcze jest potrzebne ?
Opublikowano

Raczej kable trzeba ciagnac. Na newtis znajdziesz schematy.

Kable powinny isc do skrzynki pod schowkiem pasazera i pozniej dalej do drzwi kierowcy. Nie sadze, zeby ta instalacja byla standardowo we wiazce, to sa konkretne euro za kazdy 1m kabla.

Ponadto ta roleta ma ograniczenie uruchomienia w zaleznosci o temperatury z zewnatrz auta i w jego wnetrzu. A wiec musi byc to powiazane z odpowiednim zakodowaniem rolety w aucie.

A wiec reasumujac poza polka z roleta i panelem z przyciskami jeszcze okablowanie i kodowanie + typowe pierdoly typu wtyczki.