Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Ostatnio zakupiłem na Allegro felgi do BMW F11 o rozmiarze 8x18 ET30 do opon 245/45 R18, kóre leżą i czekają na montaż.

Fizycznie otrzymałem felgi niestety z ET35. Sprzedawca twierdzi, że nastąpiła pomyłka na magazynie ale z uporem maniaka namawia mnie abym te felgi założył bo takie też niby pasują do mojego auta.

Wiem, że to tylko 5mm na koło czyli 10mm różnicy na rozstawie i koła będą bardziej o te 10mm do wewnątrz auta ale czy myślicie, że powinienem z jakiegoś powodu je jednak zwrócić?

Zawsze mogę oprzeć się na nie zachowaniu warunków umowy ale chciałbym poznać Wasze zdanie.

Dziękuję i pozdrawiam,

Iwciu1

Opublikowano
Ja osobiście zakładałbym tylko homologowane do F11 i preferuję oryginały. Nawet jeśli twoje to nie oryginalne to obstawałbym za wariantem homologowanym jeśli w ogóle istnieje.

spacer.png

Opublikowano

Tak moje felgi nie są oryginalnymi felgami z logo BMW ale producent też nie najgorszy i posiadają atesty dopuszczające.

Raczej chodzi mi o tą różnicę w ET czy jest o co walczyć...

pozdrawiam,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnica w ET pewnie będzie niewidoczna.

Ale jeżeli zmawiałeś z et 30, to albo bym zwrócił, albo zażądał rabatu. W końcu otrzymałeś towar niezgodny z zamówieniem.

Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przez czyjąś pomyłkę będziesz miał inaczej niż wyliczyli inżynierowie z bmw...
Opublikowano
po pierwsze im mniejsze ET tym felgi bardziej wystają na zewnątrz czyli u Ciebie nie będą 5mm bardziej schowane tylko o 5mm bardziej wystające co jest ok bo ludzie i tak dokładają dystanse do fabrycznych rozmiarów. Rozimiar jak najbardziej ok a nawet moim zdaniem lepiej że mają ET 30 a nie 35. Zakładaj wszystko będzie ok. :cool2:
gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano

a ok, sorry :D

zadzwoń, powiedz że musisz że masz wszystko wyliczone i musisz w takim razie dołożyć dystanse :mrgreen: niech Ci zejdzie z ceny 200zł i będzie ok

mysle że róznica 5 na et jest naprawdę minimalna, wszystko będzie ok jeżeli o to się tylko martwisz

gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano
Różnicy w prowadzeniu przy ET30 a ET35 raczej nie odczujesz. Wygląd, to już kwestia indywidualna. Ja w poprzednim swoim aucie dokładałem dystanse 13mm na przód i 17mm na tył (co daje +26mm na oś przednią i +34mm na oś tylną). Auto dużo lepiej prowadziło się w zakrętach, za to w koleinach... lepiej nie mówić. Poza tym po co bawić się w dystanse, skoro można od razu założyć odpowiednie felgi. Ja bym oddał te i poprosił o właściwe.
ad®ian™