Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam jak dla mnie dziwny problem. Słychać lewe powietrze, więc stwierdziłem, że wymienię odmę, przy okazji przeczyszczę przepustnicę etc etc. Kupiłem zestaw odmy i węży, wcześniej sprawdzając numery części na realoem, wszystko pasowało. Dzisiaj zonk, wyjąłem odmę, i węże i widzę różnicę między tym co miałem zamontowane, a tym co kupiłem. Zamontowana wcześniej część oznaczona na zdjęciu jako connecting line nie ma wyjścia na return pipe, co więcej, nie widzę na drugim końcu listwy wejścia na ten wężyk. Ja coś pomyliłem i jestem w błędzie? Nawet na allegro widzę takie same wersje jak kupiłem, ale nie ma żadnej aukcji z takim wężykiem jak był. Jeśli to coś zmienia, to auto ma zamontowany gaz z wtryskami i wężem mniej więcej w miejscu gdzie powinien iść 'return pipe'.

attachment.php?attachmentid=298973&stc=1&d=1319904178

+foto z porównaniem wcześniejszego (u góry) węża z nowym.

97477081_2616441068676708_1559510781320495104_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=QMhep1fOpH8AX8sGIFM&_nc_ht=scontent.fwaw3-2.fna&oh=8597cbdd1e771b4f5fe6c58a68490976&oe=5EE4DFEB

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupiłeś najpewniej zestaw do młodszego rocznika auta.

Z którego roku jest twoje?

pzdr

yaz

Opublikowano
Auto jest z 1998 roku. Problem w tym, że nawet realoem pokazuje mi takie węże jak kupiłem. Na allegro nie widzę takiej wersji jak była zainstalowana.
Opublikowano

Jak piszę że m52b28tu to jest to m52b28tu, niewiele mi pomagasz. Dla potomnych :

https://blog.bavauto.com/11289/bmw-pcv-how-to-diy-differences-for-m52tu-vs-m54-oil-separator-cvc-ccv/

W skrócie, większość m52tu miało wersję bez tego węża, nie znajdzie się nigdzie do kupienia odmy z takim wężem bo bmw je potem wycofało. Można albo zaślepić to wyjście albo dokupić listwę z dwoma wejściami (na allegro za 40zł znalazłem).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szukajcie, a znajdziecie jak kiedyś napisano w jednej książce.

Na realoem można znaleźć właściwy ZESTAW.

A jak się uprzesz to i na allegrach i nie tylko znajdziesz PASUJĄCE.

pzdr

yaz

Opublikowano
W tym zestawie na realoem nie jest pokazany ten wąż, a na allegro w żadnym zestawie czy nawet osobno go nie ma do kupienia. Ogólnie mój silnik to chyba pierwszy wypust m52tu i dlatego te różnice, później pozmieniali, bo wersja u mnie zamontowana nie jest zgodna z żadną wersją jaką znalazłem na necie, no ale problem rozwiązany. Dzięki i pozdro:)