Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w innym moim temacie nawiązywałem do tego problemu ale chyba lepiej będzie założyć na to osobny temat. Do brzegu.. Auto - BMW F11 530d xDrive 258PS. Od jakiegoś czasu podczas skręcania w lewo lub w prawo mam stuki dochodzące z przodu samochodu. Byłem na diagnozie BMW w Niemczech - uszkodzone obie przednie półosie - do wymiany. Postanowiłem sobie sam sprawdzić czy problem nie leży gdzieś w skrzynce VTG. Odłączyłem bezpiecznik - jak ręką odjął, żadnego stukania przy skręcaniu i poszarpywania przy przyspieszaniu oraz zamianach biegów. Pomyślałem - skrzynka do regeneracji. Wczoraj stwierdziłem, że rzucę okiem na przeguby... No i całe gumy są popękane. Wygląda to tak jakby ktoś je po prostu porozcinał..

Przegub przedni od strony kierowcy:

IMG-1961.jpg

Przegub przedni od strony pasażera:

IMG-1962.jpg

Półosie muszę tak czy owak wymienić. Martwi mnie czy uszkodzona/zużyta skrzynka VTG lub stare oprogramowanie może powodować szybsze zużycie się przednich półosi? Pytam bo skrzynki nie będę regenerował przez najbliższe 1-2 miesiące i nie chciałbym żeby przez ten czas nowe półosie znowu się uszkodziły.

Czy to jest normalne, że przy uszkodzonych przegubach przy włączonym xDrive będą one mocno stukały a przy odpiętym bezpieczniku już nie? I czy te pęknięcia na osłonach są normalną rzeczą np. ze starości czy sparciałej gumy czy coś takiego świadczy o jakimś innym mechanicznym problemie? Zastanawiam się czy przeguby uszkodziły się w momencie pęknięcia osłon i wdarcia się piasku itd czy coś innego spowodowało ich popękanie?

Auto służy mi do normalnej jeździe po mieście i poza, bez żadnego wariactwa.

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png

• 3 tygodnie później...