Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Problem wyglada następująco.

Czynnik jest. Kompresor klimatyzacji się zalacza i cisnienie sie zmienia czyli dziala prawidlowo. Wiatrak stoi w miejscu. Jest tylko 1. Koles mowi ze dlatego klima nie chlodzi. Ale nawet jak jadę stale 60 70 km/h to nic nie chlodzi ta klima jak ją wlącze wydaje mi się ze sam sterownik wiatraka tego problemu nie rozwiąże albo za jego uruchomieniem stoi inny problem. W najbliższym czasie postaram się podjechac na jakąś diagnozę komputerową odczytać blędy.

Wydaje mi sie ze na zgaszonym wiatraku w trakcie jazdy mimo wszystko powinna chlodzić.

Klimatyzacja :D

Edytowane przez Jakub M
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, musi być sprawny wentylator, z poziomu komputera można uruchomić go z różnymi prędkościami i w ten sposób sprawdzić czy działa w całym zakresie prawidłowo.

Zamień e46 (to dział e46) na 330i w tytule.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na komputerze pokazało cisnienie 5 bar po wlaczeniu klimatyzacji 8. Mechanik mowi ze to za malo. I ze dlatego nie dziala wiatrak. Sam wiatrak na teście dziala w pelnym zakresie obrotów a dzis znow troche sniegu spadlo i jechalem do pracy na ciepłym ale z wlaczoną klimą i jak sie zatrzymalem to wiatrak sie zalączyl a przewody od klimy byly chlodne do wnętrza prowadzące. Jakby dziala ale pewnie nie dziala. Możliwe iż kompresor klimatyzacji nie ma odpowiedniej wydajnosci i to dlatego?.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, potwierdzą Ci to na serwisie klimy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na komputerze pokazało cisnienie 5 bar po wlaczeniu klimatyzacji 8.

A jak dasz na 16 stopni i nawiew na max to do ilu dojdzie po minucie? W zeszłym roku jak porównywałem auto świeżo po serwisie z drugim, które przynajmniej dwa lata nie było to dochodziło do 14,5-15,5 tylko nie pamiętam już czy po 30 sekundach, minucie czy dwóch od uruchomienia sprężarki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mialem na mysli to zeby zobaczyc czy na mrozie jak nie dziala wiatrak kompresor wogole wytwarza obieg. Wlaczony mialem kompresor klime tylko a w srodku i na kratkach i tak cieple ustawione mialem. Nie mialem zamiaru nic chlodzic.
Opublikowano
Narazie odpuscilem ten temat klima nie jest mi jakos strasznie potrzebna traktuje ją jak dodatek. :D W wolnej chwili jeszcze raz sprawdze u znajomego na kompie te cisnienia ale wydaje mi sie ze bylo to wszystko na max a nawet dawalem gazu do 2tys obr. Wiec raczej ten kompresor bedzie walnięty a czy bedzie dzialac czy nie to tak znaczenia wielkiego nie ma fajnie by bylo jakby dzialalo ale jak nie dziala. To nie musi :lol:
Opublikowano
Kompresorki klimatyzacji masz używane po 20 zł także biedy nie ma. Jak do konkretnego serwisu od klimatyzacji byś podjechał to Ci powinni szybko i sprawnie powiedzieć co jest nie tak. Ja tam Tobą nie jestem, ale osobiście robił bym to JUŻ, bo jak zacznie być porządny upał to bedziesz miał raz że konkretne kolejki do serwisów a dwa że bardzo czesto w sezonie podnoszą ceny za remonty, czynnik. Ja osobiście już przy takiej temperaturze jak jest obecnie klimatyzacji nie wyłączam... Choć w zasadzie to i w zimie wiecej mam włączoną niż nie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kilka dni temu przy temp. Ok 28stopni i pełnym słońcu wlączylem klimę uslyszałem syczenie z nawiewów (wcześniej tego nie było) no i na 16 ustawiłem i dziala. :cool2: nie wiem czy to syczenie to norma nie jest jakies glośne ale chlodzi wypas :D moze czujnik temp. Zewnetrznej ma jakis wplyw na pelne uruchomiwnie klimy albo po prostu ktoryś zwariował. Nie wiem ale w kazdym badz razie problem chyba rozwiązał się sam :D
Opublikowano
Jak włączasz klimatyzację to na początku jest dźwięk jakby "coś zassało" :wink: a później szum - ale inny niż na samym nawiewie. To jak działa to używaj często, bo klimatyzacje zdychają ludziom, którzy włączają odświętnie, cała zimę nie uruchomią ani na minutę... I to obserwuje już jakiś czas. Ja 6 lat jeżdżę zdecydowanie częściej z klimatyzacją niż bez przez cały rok i NIGDY nie miałem problemów. Raz na dwa lata jeżdżę dobić to kolega który to robi mówi że w zasadzie kilka procent ubyło...