Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam E60 520d z silnikiem M47 po chipie.

Na wolnych obrotach za ciepłym silniku trzęsie się silnik. Może to być spowodowane błędem: 4212 świeca żarowa cylindra 1? Tylko taki mam błąd w silniku.

Przy 86 st (tak mi max sie grzeje silnik :) ) korekty wtrysków:

1- +0,15

2- -0,73

3- +0,72

4- -0,10

I przy okazji,czy ten błąd świec ma wpływ na szybsze przybywanie sadzy w dpf? Bo wypalanie włączało mi się co ok 400-500km lecz sadzy miałem ok 40g (wiem, dużo, i to bardzo), a teraz 250km po wypaleniu mam już 40g.....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za dużo się na tym nie znam, ale chyba wtryski Ci przelewają, stąd za dużo sadzy w DPF, bo nie dopala i leci w wydech, jak dłużej tak będziesz jeździł to ryzykujesz uszłodzenie silnika.

Ale niech ktoś potwiedzi dla pewności, bo specem od korekt nie jestem.

Świeca może mieć wpływ na odpalanie i pracę na zimnym w niskich temperaturach, wtedy jest używana do dogrzania komory spalania, wypadałoby zmienić przy okazji przed zimą.

Co do telepania, to też zobacz koło pasowe w jakim stanie jest.

Powiedz jeszcze jakiego chipa masz, alegrowy, czy hamownia itp? Bo jak ktoś spartolił to też wtryski mogą lać.

Opublikowano

Jakiego czipa mam?

Nie wiem, kupiłem auto z wiadomością, że ma zrobiony czip ale nie wiem na ile koni, kiedy, gdzie... Tak został sprowadozny

Opublikowano
Walczyłem w swojej E60 2.0d 163km miałem małe wibracia po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że od poduszki silnika był przetarty wężyk od podcisnienia. Po wymianie jak ręką odja. Jak. Masz niedaleko przyjedz po zaglądamy.
Opublikowano
Walczyłem w swojej E60 2.0d 163km miałem małe wibracia po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że od poduszki silnika był przetarty wężyk od podcisnienia. Po wymianie jak ręką odja. Jak. Masz niedaleko przyjedz po zaglądamy.

Skąd jesteś kolego? :D