Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Aplikacja bimmer-tool, od kilku dni, pokazuje błędy aktywnego tempomatu, którego nie posiadam :D Błędy dają sie kasować, ale wracają. Ktoś wie o co chodzi?

e201610a55d53193med.jpg

Zaczęło się po podłączeniu auta kablem do aplikacji bmwaicoder. W sumie nic nim nie zrobilem - próba zakodowania wyłączania idrive po otwarciu drzwi zakończyła się niepowodzeniem (swoją drogą nie mogę kodować niczego w CAS). Po odpaleniu auta kilka błędów na idrive. Podłączyłem bimmer-tool, skasowałem wszystkie. Wszystko w aucie działa, na desce nie świeci żaden błąd, wszystko jest "po staremu" oprócz błędów powyżej. Ktoś wie, co namieszałem?

ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uzyj innego programu.

Moze bledy sa odczytywane z innego modułu i istnieja, a może to 'zla interpretacja' aplikacji.

Opublikowano
U mnie błąd ACC (którego nie mam) powoduje zbliżająca się wymiana tylnych klocków hamulcowych. B-tool tak to interpretuje prawdopodobnie. Pojawił się gdy komputer wskazał 1500 km do wymiany klocków.
Opublikowano
Coś drgnęło. Po wczorajszym skasowaniu błędów, dziś rano ich nie było. Sprawdzę wieczorem, po powrocie z pracy.
ad®ian™
Opublikowano
Według bmw fault codes błędy pochodzą od czujnika kąta skrętu i dsc. Nie wiem, być może trzeba było przejechać kilka kilometrów, żeby wszystko się "skalibrowało". W każdym razie wczoraj po pracy również nie było już błędów.
ad®ian™
Opublikowano
A dziś już wróciły. Mogłem coś skopać bmwaicoder'em? Może trzeba coś od nowa zakodować? Który program zainstaluję najłatwiej do odczytu/kasowania błędów?
ad®ian™
Opublikowano

Raczej wątpię, bo to zostało po krótkiej zabawie (a raczej sprawdzeniu jak działa) bmwaicoder'em. Nigdy wcześniej tych błędów nie było a auto jeździ jak jeździło.

Wczytałem się trochę w temat i błędy może powodować jakiś czujnik prędkości koła/kąta osi skrętu (czy jakoś tak) lub nawet niski stan naładowania akumulatora... Nie wiem co o tym myśleć.

ad®ian™