Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Być może odgrzeje trochę kotleta, ale do tej pory nie znalazłem nigdzie konkretnej informacji w temacie świec zapłonowych do m54b22 (170km). Świece miałyby być dedykowane do benzynki, w późniejszym czasie może gaz. Z tego co kojarzę to producent podaje NGK BKR6EQUP natomiast sporo niedobrego słyszy się o tych świecach, a na dodatek sam mam bardzo nieprzyjemne wspomnienia z tą firmą w innym autku. Co myślicie o jakiś zamiennikach typu BERU Z237 lub coś z Denso ? Boscha również wolałbym unikać. Póki co autko nie ma problemu z odpalaniem, pracuje ładnie, ale nie mam bladego pojęcia kiedy poprzedni właściciel wspomniane świece wymieniał i stąd moje pytanie, co wy polecacie z doświadczenia.

Z góry dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiele osób montuje denso, te zwykłe albo irydowe i chwalą. Co niedobrego słyszałeś o ngk? Ja do kilku aut założyłem 3199 i problemów nie ma.

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=12120037607

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Miałem poważny problem przez ngk w moim Mitsubishi. Urwała się elektroda i wpadła do silnika gdy jechałem koło 80km/h.- silnik właściwie do wymiany, nie opłacało się go nawet naprawiać, bo autko stare.

A ogólnie to słyszałem że beru lepiej pracują i że odkąd ngk przeniosło znaczną część produkcji do Francji to trochę zeszli z jakości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz niestety wszystko traci na jakości, można mieć pecha nawet z oryginalną częścią, będzie chyba tylko gorzej. Próbuj beru, świece żarowe robią najlepsze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A więc pewnie i tak się stanie. Wybór póki co chyba na BERU Z237. 40 ziko za sztukę wiec chyba nie najgorzej. Dam znać jak motor hula po wymianie.
Opublikowano
Mi np właśnie Beru 4 elektrodowa (symbolu nie mam zapisanego) rozsypała się i silniczek zjadł izolator, ale nic się mu nie stało. I od tamtej pory kupuję tanie świece, ale zmieniam je co każdą zmianę oleju. Jak masz zamiar gaz montować to świece z jedną elektrodą wkręć. NGK BCPR6E u siebie wkręcam i jest git - sztuka w sklepie całe 12 lub 13 zł (nie pamiętam). Już pewno z 5 lat na nich jeżdżę.
Opublikowano
Na razie jeszcze kilka miesięcy pojeżdżę na benzynie żeby upewnić się że wszystko w silniku gra jak powinno, a dopiero później pomyślę o gazie to i świece wymienię na jakieś jedno-elektrodowe.
Opublikowano
Dobra decyzja, sam też jednym i drugim BMW przed montażem LPG robiłem trochę kilometrów, aby sprawdzić czy "jest do czego" wkładać instalację. Miałem w pracy trzech kolegów, którzy praktycznie w dniu kupna samochodu jechali na montaż gazu, a po miesiącu okazywało się że auto wrak i starali się je sprzedać... A za instalację nikt Ci wiadomo nie dopłaci powiedzmy 3000 zł przy kupnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dopiero później pomyślę o gazie to i świece wymienię na jakieś jedno-elektrodowe.

Masz rację, chociaż wymiana świec to jedna z najtańszych "napraw".

Opublikowano (edytowane)
Miałem poważny problem przez ngk w moim Mitsubishi. Urwała się elektroda i wpadła do silnika gdy jechałem koło 80km/h.- silnik właściwie do wymiany, nie opłacało się go nawet naprawiać, bo autko stare.

Podobnie miałem z irydowymi Denso, ale na szczęście nic nie wpadło do silnika. W każdej firmie zdarzają się wadliwe partie niestety

Edytowane przez Jaro070
:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli nie ma co kupować :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kupione nowe BERU, jutro montaż. Dam znać czy czuć jakąkolwiek różnice w pracy autka choć raczej nie spodziewam się cudów. Tak czy siak, wymienić warto tym bardziej że nie mam informacji kiedy poprzedni właściciel wsadził obecne. Do tego dokładam jutro wymianę olejów w skrzyni, dyfrze + płukanie silnika liqui moly i nowy olej silnikowy.