Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu w trakcie jazdy na 1s/2s zapala mi się kontrolka aku autem szarpnie, lecz nie gaśnie. Dzieje się tak raz dziennie czasami rzadziej. Trudno mi powiedzieć jak auto zachowuje się w dłuższej jeździe gdyż jeżdżę na krótkich odcinkach. Niekiedy zapala się żółta kontrolka od trakcji. Komputer pokazuje błąd czujnika wału korbowego oraz wałka rozrządu wydechowego. Ten drugi błąd pokazuje już od około 3 lat i na nic to nie wpływało. Przeglądając fora widzę, że problem ten już się pojawiał. Czy ktoś zna rozwiązanie mojego problemu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik położenia wału do wymiany, nie zwlekaj zbytnio, ponieważ możesz w końcu nie odpalić auta. Tylko oryginał wchodzi w grę i nie wyolbrzymiam :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Osobiście też obstawiałem ten czujnik. Czytałem również, że należy zmienić na oryginał. Wstrzymuje mnie jednak cena oryginału. Czy ktoś mógłby potwierdzić z własnego doświadczenia, że to winna tego czujnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten błąd to myślisz, że przez przypadek? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Spotkałem się z opinią, ze jakby to był uszkodzony czujnik walu korbowego to auto wogole by nie paliło. Zdecydowany jestem go wymienić. W związku z tym mam pytanie. Czy przy wymianie tego czujnika będę musiał jeszcze coś wymieniać? Wyczytałem, ze odme przy okazii powinno się wymienić. Czy coś jeszcze powinienem przy okazji zrobić. Gdzie najlepiej zakupić ten czujnik?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odma nie ma nic do rzeczy, ale jak nie wiesz kiedy była wymieniana to warto to zrobić (to element eksploatacyjny), razem z przewodami (lubią pękać ze starości). Ja czujnik kupiłbym gdzie będzie najtaniej, sprawdź na czescidobmw.pl, jak masz zniżki w aso to też warto spróbować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Po wyczyszczeniu wszystkich starych błędów pojeździłem trochę i po tym jak wystąpiła opisana sytuacja po ponownym podłączeniu pod komputer pojawia się tylko jeden błąd - Czujnik poziomu oleju 27c3. Kontrolka już od około roku mi się sporadycznie pojawiała przy właściwym poziomie oleju. Czy błąd tego czujnika może powodować przygasanie auta? Innych błędów nie było.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma związku, choć czujnik jest do wymiany, nie pokaże zbyt niskiego stanu, polecam hella, to jest to samo co oryginał. Czujnik położenia wału nie zawsze zapisuje błąd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wymieniłem w końcu czujnik położenia wału korbowego na ori za 530zł. Przy okazji wymieniłem odmę wraz z wężami (Febi). Wymianę zrobił mi mechanik. Auto niestety auto faluje na wolnych obrotach, obroty spadają do 600 - 700, momentem potrafią podbić samoczynnie do 1200. Gdzie szukać usterki i przyczyny takiego falowania obrotów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nieszczelność na przewodach odmy febiego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 6 miesięcy temu...