Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Nie mam instrukcji do swojego samochodu (wersja z USA), dlatego wprost nie mam odpowiedzi na pytanie:

Czy można go ładować z ładowarki zewnętrznej, czy tylko z tej, która jest dołączona do auta? Ta dołączona do samochodu ładuje prądem 10A. Moc 2,3 kW.

Chciałbym zamontować w garażu ładowarkę 32A, 2,3 kW.

Można tak do tego auta? BMW 530e

Opublikowano

Tak, oczywiście że wiem. Moje 530e ma gniazdo Tepe1. Ładowarka na 110V od samochodu leży w garażu :lol: Kupiłem drugą na europejskie 230V i z wtyczką Type1. Auto ładuje się mocą 2,3kW.

Teraz chcę przed garażem zrobić sobie stację ładowania na "słupku" Nie wiem jaką ładowarkę kupić. Teoretycznie nawet mógłbym 3-fazową (mam podciągnięty kabel 3-fazowy). Chodzi o to, czy do takiego wallboxa 22 kW mogę podłączyć moje 530e. Drugie auto syna to BMW i3, które ładowane byłoby okazjonalnie.

Dylemat jest taki: Mogę zainwestować w lepszą ładowarkę z myślą o przyszłości, tylko czy 530e można będzie do takiej podłączyć :?:

Opublikowano
Maksymalny prąd ładowania to 16A z jednej fazy. Ładowarka o większej mocy nic nie da. Przy 16A czas ładowania wynosi około 2h 30min. Kup wallboxa od VW mają niezłą cenę.
Opublikowano

Odpowiadam:

dawson: 530e ma baterię 9,2 kWh

bart99ss: O.K. jutro zadzwonię do WV - dzięki

FUX: faktycznie, nie pomyślałem o tym. Tu może być też ograniczenie :roll:

Opublikowano
Jeszcze jedna uwaga odnośnie ładowania. 530e niestety nie jest przystosowany do pracy na 3 fazach, korzysta tylko z 1 z ograniczeniem do 16A. Wallboxa można kupić większego do pracy z innymi autami i będzie współpracował z 530e. Szukaj też rozwiązania z gniazdem zamiast kablem bo auta w europie mają inną wtyczkę niż w Stanach, będziesz mógł samym kablem zmieniać typ podłączanego samochodu. W VW Standard Wallbox 11kW (3 fazy, 16A) kosztuje 399 euro, ciężko znaleźć coś bardziej konkurencyjnego (w Polsce będzie niestety europejskie złącze Typ2). Można kupić przejściówkę Typ1-Typ2 i będzie działać. Są jeszcze jakieś droższe modele VW ale oferują tylko dodatkową komunikację do aplikacji lub wifi. Czas ładowania 530e z nowa baterią 12kWh to: na standardowej ładowarce 10A - około 4h, ładowarce 16A - około 2h 30min.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

powiem tak - już wiesz ile ci weźmie auto, i tego nie przeskoczysz. ale kabel i przyłącze weź na maksymalny prąd 3-fazowy jaki możesz...

BTW czy ktoś testował ładowanie bezprzewodowe auta (nie komórki)?

• 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam dwie 530e i dwie różne ładowarki (starsza i nowsza chyba? ale obie BMW).

Oba auta są ładowane max 10A - zarówno z adaptera siła->3x faza (żeby na osobnych fazach ładować) jak i bezpośrednio z gniazdka.

Co mogę zrobić, aby ładować 16A z jednej fazy? Bardzo mi na tym zależy, ponieważ mam net-billing a jak wracam o 16, to do 18:30 świeci słońce i miałbym autokonsumpcje. A tak ładuje dłużej i już płace za energię.