Skocz do zawartości

E90 320i plýn w chłodnicy

Darekbp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Wss pytanie ostatnio wymieniłem płyn w chłodnicy. Zrobiłem to w następujący sposób:

1. Przez korek spustowy na dole chłodnicy taki niebieski plastykowy zlałem cały płyn

2. Wlałem Płukacz z firmy Prestone i dolałem wode destylowaną jak w instrukcji pisze i odpalilem auto troche popracowało zgasiłem i znów zlałem

3. Czynność tą powtórzylem z sama woda destylowaną 2 razy aż podczas spuszczania woda była czysta.

4. Zalalem gotowy płyn do chlodnic Prestone odpalilem i dolalem aby bylo 3/4 na miarce. Zrobilem nieduża trase po nocy sprawdziłem i dolałem ile trzeba.

I teraz mam pytanie bo wchodzi w moim aucie 7.2l płynu a zalałem jakieś 6 litry prestone i czy woda bo wiadomo że została podczas płukania nie spowoduje provlemów żadnych? Bo całkowicie nie da się zlać tej woda. Ta woda co została zmiesza sie z Prestone prawda?

• Zasłużeni forumowicze

Woda destylowana nic nie zrobi negatywnego dla układu chłodzenia. Jedynie rozcieńczy płyn chłodniczy co spowoduje ,że będzie zamarzał przy niższych ujemnych temperaturach i nie będzie dobrze pochłaniał wysokich temperatur.

Jeśli mocno tym się przejmujesz to zlej płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego za pomocą wężyka tak jak kiedyś ściągało się paliwko. Różnice uzupełnij odpowiednim koncentratem i będzie GIT... :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Kolego wg mnie to nie jest potrzebne, jedyne czego możesz się obawiać to trochę podwyższonej temperatury zamarzania. Ale są do tego testery, warsztat albo sklep motoryzacyjny to zrobi za darmo i jeżeli będzie -25 albo niżej to nie musisz nic robić.
3A0jS9b.png

Rozumiem zamowie sobie taki tester na allegro z prestone i sobie sprawdzę co wyjdzie. Bo jeśli byłoby że temperatura zamarzania jest niska np -15 to jak doleje niecały litr koncentratu dajmy to powinna temperatura zamarzania wyjść lepsza z -20 lub niżej tak?