Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem bo założyłem sobie kamerę cofanie do F10 w którym jest samo champ2. Trsvc jest podpięte prawidłowo do CAN plus zasilanie. Zakodowane całe auto pod 3AG i niestety przy wrzuceniu wstecznego nic się nie zmienia na ekranie.

Czy do champ2 jest potrzebny VCM żeby to działało?

Chociaż pisząc ten post zapomniałem włączyć PDC. Podłączę PDC i dam znać czy ruszy bez VCM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przewody odpowiednio podpięte z trsvc do champ2?Esys widzi trsvc?
Opublikowano

Can, masa, zasilanie 100% dobrze. Nie jestem tylko pewien rozpiski co do samego video 2 kabli i jeden ekranowany. W rozpisce pinów od champ2 są tylko 3 piny odpowiedzialne za video i niby idą od VCM.

Pin: 21, 23, 24

Trsvc zakodowałem mogę się bez problemu na niego dostać

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10-520d-lim/components-connectors/components/components-with-a/a42-headunit/EakSAPKR

Dwa, mam problem z PDC. Czy JBBF z Pre Lci będzie pasować do LCI? kupiłem po okazyjnej cenie 20zl jbbf z 2010r a auto jest z 2015. Jedyny CAFD jaki mam do wyboru jest z 2010r i problem taki że każdy czujnik ze wszystkich 8 sztuk pokazuje jako brak odpowiedzi. Wiązki sprawdzone wszystko poprawnie wpięte. Podejrzewam albo same czujnik bo kupiłem nieoryginalne ale nowe albo jbbf nie ogarnie polifta

Trzy, jeśli nie uruchomię PDC to kamera raczej nie ruszy przy odłączonym systemie

Opublikowano

Wiązki wszystkie sprawdzone wszystko jest Ok.

Ktoś wcześniej miał na forum taki sam problem po doposażeniu w VO508 ale nie opisał rozwiązania.

PDC zgłasza błąd wszystkich 8 czujników - brak odpowiedzi czujnika (czy jakoś tak)

Podejrzewam, że jest to związane z moim psdzdata Lite. Ściągnę Full i zobaczymy czy coś to pomoże ale raczej to jest ten problem.

Więcej pomysłów nie mam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz wogóle pdc?Kodowałeś moduł pdc pod kamerę?
Opublikowano

Moduł PDC się pojawia. Kodowałem całe auto pod nowe VO - wszystkie moduły i błędów nie było żadnych.

Natomiast przy kodowaniu PDC osobno wyskakuje błąd związany z cafd (o ile dobrze pamietam) czasami tez wyskakuje error: moduł zaprogramowany pod niewłaściwe auto. Dlatego podejrzewam psdzdata

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Psdzdata raczej napewno nie jest problemem.
Opublikowano

Spróbuje na nowo zakodować PDC, ewentualnie zmienię JBE na inny i wtedy zakoduje.

Robię to w ten sposób:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Left-Click on desired ECU => Click on "Detect CAF for SWE" => Select the CAFD from latest I-Level shown => Select OK => Right-Click on ECU (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE

Oczywiście wcześniej odpowiednia zmiana i zapisanie VO na 3ag oraz 508. Może coś pomijam?

Opublikowano

Ok kamera ruszyła - działa. Tzn że można podłączyć trsvc bez VCM do champ2.

Teraz został problem z kodowaniem modułu PDC i wyskakującymi brakami odpowiedzi z czujników oraz czasami błędem złego programowania pod dany pojazd, hmmm...

XaNKSF6.jpg