Skocz do zawartości

e39 520i Lift 2001 - linka, cięgno klamki zewnetrznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z przednią lewą zewnętrzną klamką w e39 520i lift z 2001r.

Centralny zamek działa - odryglowywuje drzwi i do góry idzie ten pręt z plastikiem zaraz za szybą.

Drzwi bez problemu otwieram od środka, klamką od środka.

Natomiast nie działa klamka zewnętrzna. Ciągnę za nią i nic, drzwi się nie otwierają.

Aby wejść do samochodu muszę otworzyć okno i użyć klamki wewnętrznej, lub sięgnąć też do klamki wewnętrznej od strony pasażera.

Doczytałem, że zerwało mi się cięgno / linka klamki. Jednak znajduje dwie wersje tego cięgna.

Jedna wersja ma na jednym końcu hak / haczyk, a na drugim końcu "koralik" (koralik widoczny w plastikowej obudowie po prawej), tak jak tu:

BMW-E39-LINKA-CIEGNO-KLAMKI-ZAMKA-DRZWI-LEWY-PRZOD

druga wersja tego cięgna ma na obu końcach "koraliki":

linka-zamka-klamki-bmw-e39-1123670.jpg

Ktoś jest w stanie rozwikłać mi tą zagadkę?

A do tego z http://www.realoem.com wychodzi, że i po i przed liftem te linki były takie same:

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DT21-EUR---E39-BMW-520i&diagId=41_0026#67118352165 - część nr 18

Opublikowano
Ja też miałem zerwane. Kup od takiej wersji przed czy po lift, wymień i po problemie. Sieć jest zalana tymi częściami więc nie musisz kombinować. Do e39 jest części jak, do Passata więc problemu nie będzie. Zdemontuj swoje cięgno i tak ci nie działa i wszystko będzie jasne
Opublikowano
I może właśnie źle robisz. Wydrzyj najpierw boczek, raz że zobaczysz na linki i co tam w ogóle się stało że klamka nie działa, dwa że mogą posypać Ci się spinki itp to sobie przy okazji zamówisz :wink: Czekając na części możesz jeździć bez kilka dni, biedy nie ma... Znam ludzi, którzy tak się do naprawy zbierają że bez boczka jeżdżą trzeci rok :cool2:
Opublikowano
Cześć,

problem w tym, że nie chcę rozkręcać boczka przed zakupem części. Chciałbym wiedzieć jakie to cięgno, kupić je i dopiero później rozkręcać drzwi. Więc w tej chwili nie wiem jakie cięgno tam siedzi

A ja ci radzę odkręcić boczek. Co to za problem wogole odkręcić boczek a potem go przykrecic? Zachowujesz się jak byś głowice sciagal. Ty tylko boczek. W, dodatku jest ciepło więc nic nie połamiesz. Nie rozumie podejścia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro po vin wychodzi taka linka - 51218184584, to taką masz, jak masz niedaleko aso to kup, całe 70,- a to co pokazałeś na pierwszym zdjęciu to cięgno od klamki wewnętrznej (nr 11), rysunek jest tylko schematyczny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.