Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem z BMW E87 116i (N45). Podczas odpalania samochodu i włączeniu klimatyzacji, czuć na obrotomierzu jak załącza się sprężarka ale wieje ciepłe powietrze z kratek wentylacji. Po około 2 minutach zaczyna wiać zimne powietrze lub od razu przy wciśnięciu pedału gazu na wyższe obroty na postoju. Klimatyzacja po przeglądzie, napełnieniu i problem nadal występuje (myślałem wcześniej, że jest mało czynnika chłodzącego). Jak już zacznie wiać zimnym powietrzem to jest już ok. Chociaż nie jest to jakaś super wydajność przy ustawieniu na 16 stopni ale nie jest też już źle. Co może być przyczyną takiej sytuacji?

Opublikowano
Winny okazał się niezałaczający podczas pracy sprężarki wentylator

Faktycznie tak jest. Sprawdzałem i jak odpalam wentylator chłodnicy nie załącza się podczas pracującej klimatyzacji. Podczas dodaniu wysokich obrotów lub po dłuższym czasie na postoju załącza się wentylator chłodnicy i wtedy czuć zimny nawiew z kratek wentylacyjnych. Czy trzeba wymienić cały wentylator z obudową czy ktoś naprawia te moduły wentylatora?

• 1 rok później...
Opublikowano
Wiatrak z obudową i modułem wymieniony na sprawny, sprawdziłem czynnik w układzie i po roku był w normie, nigdzie nie ucieka. Ciśnienie 12,5 bar max a powinno być 15 bar. Nie chce być większe. Klimatyzacja nadal załącza się z opóźnieniem i nie ma większego szału. Wieje chłodnym ale to nie jest to co być powinno. Co może być przyczyną tego stanu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj odczytać błedy . Ogólnie o ile nie ma sauny za oknem albo w kabinie mocno nagrzane to nie dmucha zimnym odrazu ..
Opublikowano
Nie ma żadnych błędów. To znaczy błędów z komputera. Rok temu robiłem serwis klimatyzacji z sprawdzeniem błędów. Napełnili, wyczyścili, wymienili filtr kabinowy i nie wykazało im żadnych błędów. Klima chłodziła ale potrzebowała czasu, nie było też jakiegoś szału, ale było zawsze chłodniej. Jedynie stwierdzili, że może to być sprężarka, zawór, panel itd. i z tego mogą zrobić się koszty i mam sprawdzić jak będzie się zachowywać po napełnieniu. Powiedziałem im, że może moduł z wentylatorem chłodnicy. Odrzucili moją tezę. Nie dało mi to spokoju i w tym roku na własną rękę wymieniłem wentylator na sprawny, sprawdzony i nic. Tak jak było, żadnej poprawy, jedynie okazało się, że w poprzednim wentylatorze byłe zużyte szczotki i zawieszał się. Teraz podjechałem do innego warsztatu sprawdzić błędy. Nic nie wykazało. Powiedzieli, że może być mało czynnika lub nieszczelność i mam podjechać zobaczyć jego ilość. Podjechałem na serwis klimatyzacji i czynnika nie ubyło od roku. Dobili tylko minimalnie do stanu który był na naklejce. Jedynie ciśnienie w układzie wytwarzało maksymalnie 12,5 bar a miało być maksymalnie w granicach 15 bar. Stwierdzili, że chłodzi ale to nie jest to i nie chce wytworzyć układ większego ciśnienia i zatrzymuje się na 12,5 bar. No i że to może być sprężarka lub coś innego. I tak wygląda sytuacja. W przednim aucie klima działała w 36 stopniowe upały od samego początku i klimatronic wiedział co ma robić, a tu kompletnie nic, wieje ciepłym powietrzem jak auto jest nagrzane od słońca i ciepło na dworze i dopiero po 2 minutach czuć, że leci chłodne powietrze i to lekko. Żeby wychłodzić auto do temperatury w miarę akceptowalnej potrzeba 8 minut nawet w mniej upalne dni. Powyżej ustawienia 19 stopni na panelu klimatronica robi się ciepło i duszno.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To pozostają sugestie mechaników : zawór rozprężny lub sprężarka . Do wymiany obu i tak trzeba czynnik ściągnąć .