Skocz do zawartości

Koło pasowe pompy wspomagania,Pompa wspomagania,Rolka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy :)

Posiadam BMW 520d e60 120kW 163 KM 2009 po lifcie.

Od jakiegoś czasu był głośny świst pod maską przy rolce pompy wspomagania na pasku i któregoś dnia na postoju pasek sam zleciał z rolek. Okazalo się,że pękła jedna ze śrub pompy wspomagania i w konsekwencji poluzowalo rolke i puścił pasek. Po zdjęciu całej pompy wraz z rolką okazało się,że koło przy pompie jest metalowe i mniejsze o 1.5 cm od dedykowanego koła plastikowego do mojego modelu,które ma 14.5 cm. Czy to mniejsze koło metalowe powinno być czy poprzedni właściciel założył z innego modelu i dlatego był efekt świstu i poluzowanie paska ? Dodam Jeszcze,że jest lekki wyciek z maglownicy,ale nie wiem czy to ma znaczenie jednak wolę wspomnieć :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź wszystkie elementy układu - rolki, pompę wody, koło pasowe.

Wszystkim co się kręci możesz pokręcić i sprawdzić czy szura, dodatkowo sprawdzić góra/dół czy ma luz. Sprawdź też napinacz i wywiń pasek na drugą stroną, czy nie jest spękany.

Do oceny koła pasowego może zrobić zdjęcie telefonem z fleszem - jak masz pęknięcia to do zmiany.

Wyślij swój VIN do jakiegoś sklepu - czescidobmw.pl żeby Ci wysłali co tam pasuje, może w zależności od czegoś były 2 opcje.. tego akurat nie wiem.

Cokolwiek szura albo ma luzy do wywalenia. Szuranie to raczej łożysko któregoś z podzespołów, albo pompa wspomagania, jak ma za mało płynu.

Opublikowano
Napinacz,pompa wody,pasek osprzętu to wymieniane było przeze mnie jakiś czas temu.Pasek był wywijany bo przez to koło metalowe był nacinamy,więc wygląda na To,że problem leży w kole pompy wspomagania a co dziwne dedykowane po modelu i nr VIN jest koło plastikowe a nie metalowe,które było założone wcześniej. Pompa wspomagania miała luzy przez urwaną śrubę co pewnie spowodowalo poluzowanie paska.